Konferenciával ünnepelték a piaristák a 300-at

A piarista ünnepségen300 évvel ezelőtt alapították a váci piarista gimnáziumot. November 7-én tudományos konferencia keretében emlékeztek az évfordulóra, melyen Tarnai Richárd Pest megye kormánymegbízottja is részt vett.

Az első római Scholae Piae létrejötte után  már negyven évvel, 1642-től a Magyar Királyság területén munkálkodott a piarista rend, melynek tagjai a szerzetesi fogadalmaik mellé a gyermekek oktatását, nevelését vállalták fel. Néhány évtized alatt olyan népszerűek lettek, hogy rengeteg helyre várták őket tanítani és vezetni a plébániát. 1714-ben gróf Kollonits Zsigmond püspök hívta a Duna menti városba a kegyes atyákat.

A rákövetkező évtizedekben, majd évszázadokban összeforrt az iskola küldetése és Vác városa, valamint környéke. A kommunizmus diktálta hosszú kényszerszünet sem tudta elpusztítani a szoros kapcsolatot iskola és város között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vasúti átjáró sorompójának hibája

Számos kiválóság tanult itt, például Lenhossék József orvosprofesszor, Lotz Károly festőművész vagy Madách Imre drámaíró. Még fontosabbak azonban talán azok a nem közismert diákok, akik kikerülve az iskolapadból a piarista lelkiséget vitték tovább, a hétköznapokban és a súlyos történelmi helyzetekben egyaránt.

A 300. évfordulót számos programmal ünnepli a váci piarista gimnázium. Ennek egyik fontos eseménye volt az a tudományos konferencia, melyen a múlt kapcsán a jövő feladatai is hangsúlyt kaptak.

A konferenciát Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg. Utána Tarnai Richárd kormánymegbízott mondott köszöntőt, nemcsak a megye vezetőjeként, hanem piarista öregdiákként is. Sík Sándor Kalazanci Szent Józsefhez írt himnuszából idézett: „hitre, tudásra, szép életre, jóra” volt példaadó a rendalapító, s ezt kapták örökségbe az itt tanuló diákok is az élet egészét feltáró piarista paptanároktól. Ez lehetett az a többlet, amivel a piaristák pedagógiája hatott az emberekre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

A konferencia előadásain keresztül a meghívottak bepillantást nyerhettek az iskola több évszázados építkezéseibe, közelebb kerülhettek a diákság életéhez, valamint a piarista tanárok 18-19. századi művészeti tevékenységéhez. Hallhattak a kommunista állambiztonság ördögi ténykedéseiről, a papi hivatásokról, vagy az iskola régi sportéletéről, amely több sportágban is az ország élén járt.

A konferencia előadásait írott formában is bárki elolvashatja majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments