Konferenciával ünnepelték a piaristák a 300-at

A piarista ünnepségen300 évvel ezelőtt alapították a váci piarista gimnáziumot. November 7-én tudományos konferencia keretében emlékeztek az évfordulóra, melyen Tarnai Richárd Pest megye kormánymegbízottja is részt vett.

Az első római Scholae Piae létrejötte után  már negyven évvel, 1642-től a Magyar Királyság területén munkálkodott a piarista rend, melynek tagjai a szerzetesi fogadalmaik mellé a gyermekek oktatását, nevelését vállalták fel. Néhány évtized alatt olyan népszerűek lettek, hogy rengeteg helyre várták őket tanítani és vezetni a plébániát. 1714-ben gróf Kollonits Zsigmond püspök hívta a Duna menti városba a kegyes atyákat.

A rákövetkező évtizedekben, majd évszázadokban összeforrt az iskola küldetése és Vác városa, valamint környéke. A kommunizmus diktálta hosszú kényszerszünet sem tudta elpusztítani a szoros kapcsolatot iskola és város között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Újabb tornatermek újulnak meg a váci tankerületben

Számos kiválóság tanult itt, például Lenhossék József orvosprofesszor, Lotz Károly festőművész vagy Madách Imre drámaíró. Még fontosabbak azonban talán azok a nem közismert diákok, akik kikerülve az iskolapadból a piarista lelkiséget vitték tovább, a hétköznapokban és a súlyos történelmi helyzetekben egyaránt.

A 300. évfordulót számos programmal ünnepli a váci piarista gimnázium. Ennek egyik fontos eseménye volt az a tudományos konferencia, melyen a múlt kapcsán a jövő feladatai is hangsúlyt kaptak.

A konferenciát Beer Miklós váci megyéspüspök nyitotta meg. Utána Tarnai Richárd kormánymegbízott mondott köszöntőt, nemcsak a megye vezetőjeként, hanem piarista öregdiákként is. Sík Sándor Kalazanci Szent Józsefhez írt himnuszából idézett: „hitre, tudásra, szép életre, jóra” volt példaadó a rendalapító, s ezt kapták örökségbe az itt tanuló diákok is az élet egészét feltáró piarista paptanároktól. Ez lehetett az a többlet, amivel a piaristák pedagógiája hatott az emberekre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Kritika: az előadás lenyűgöz gazdag esztétikájával

A konferencia előadásain keresztül a meghívottak bepillantást nyerhettek az iskola több évszázados építkezéseibe, közelebb kerülhettek a diákság életéhez, valamint a piarista tanárok 18-19. századi művészeti tevékenységéhez. Hallhattak a kommunista állambiztonság ördögi ténykedéseiről, a papi hivatásokról, vagy az iskola régi sportéletéről, amely több sportágban is az ország élén járt.

A konferencia előadásait írott formában is bárki elolvashatja majd. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!