Lezárult a nyomozás: jogos védelem miatt szúrt

bírósági döntés - kalapács élesen, alakok homályosanBüntethetőséget kizáró jogos védelem miatt megszüntette a nyomozást a Pest Megyei Főügyészség H. Jenő ellen. A férfi még márciusban a Káptalan utcai társasház udvarán keveredett vitába egyik szomszédjával, ennek során késsel sérüléseket okozott.

A Váci Napló a szurkálásról akkor a rendőrség közleménye alapján számolt be. „Emberölés bűntett kísérlete elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya H. Jenő 57 éves váci lakos ellen. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a férfi március 28-án 18 óra 30 perc körüli időben szóváltást követően egy késsel mellkason szúrta a sértettet, akit a mentők kórházba szállítottak – írja a police.hu. H. Jenőt a nyomozók a lakásában elfogták és előállítását követően – őrizetbe vétele mellett – gyanúsítottként hallgatták ki. Ellene a további eljárást a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Vizsgálati Osztálya folytatja le” – írtuk április eleji lapunkban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Néhány nap múlva felkereste szerkesztőségünket H. Jenő, aki elmondta: valójában őt támadták meg és a szúrás nem volt szándékos, passzívan védekezett. A kés azért volt nála, mert az udvar végén éppen a macskákat etette, s amikor a szomszéd rátámadt, a dulakodás során véletlenül okozott sérülést. A történteket tanúk is látták, a rendőrség őket is kihallgatta.

Védekezését a nyomozás is megerősítette. A támadó férfi beismerte, hogy egy tégladarabbal megdobta az idős, egyébként mankót is használó embert, majd odalépett hozzá és vitatkozni kezdett vele.

A rendőrségi megállapítás szerint H. Jenő védekezett, „élet elleni támadást hárított el, túllépve ezzel a védekezés arányosságát”.

A mankóval járó emberrel szemben – aki második csípőprotézis műtétje után lábadozott – a támadója erőfölényben volt, a szúrások ugyan alkalmasak voltak az élet kioltására, de H. Jenő olyan helyzetben volt, amelyben ijedségből és menthető felindulásból képtelen volt arra, hogy a „védekezéshez szükséges mértéket megtartva védekezzen”, ezért lépte azt túl.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

A Pest Megyei Főügyészség a nyomozást megszüntető döntéséről január elején értesítette az érintettet. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments