Mindannyiunkat véd a VÉDA – állítják a rendőrök

rendőrségi kameraAz év végéig üzembe helyezik a VÉDA automata közlekedés-ellenőrzési rendszert, amely 365 fixen telepített, továbbá 160 szállítható, intelligens kamerából áll majd. A rendszer a gyorshajtástól a záróvonal átlépéséig számos jogsértést automatikusan regisztrál.

Több mint kétéves előkészítés után már tesztelik a zsaruk a közutakon azokat az intelligens kamerákat, amelyeket már-már tudományos-fantasztikus filmet idéző, Európában egyedülálló intelligens közlekedés-ellenőrzési hálózat elemeiként helyeznek üzembe közútjainkon 2015 végéig.

A VÉDA Közúti Intelligens Kamerahálózat elnevezésű projekt hazai és uniós forrásokat is felhasználó beruházással, a Belügyminisztérium, az ORFK és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala konzorciumának megvalósításában kezd üzemelni.

Facebook - kövess minketA tervek szerint első lépcsőben 160 olyan kamera áll működésbe, amely nemcsak a járművek sebességét képes mérni, forgalmat tud számlálni és a torlódásról jelzést továbbítani, de egy rendszámfelismerő modullal összekapcsolva a jogsértésekről szóló információt is azonnal eljuttatja a központba – írja a Zsarumagazin.

A márciustól üzembe álló 160 automata kamera a második lépésben további funkciókkal bővül, így a változtatható helyű, komplex közlekedési ellenőrzési pontok (KKEP) képesek lesznek észlelni a behajtási tilalomra, a kötelező haladási irányra, a leálló- és a buszsáv igénybevételére, a vasúti átjárón való áthaladásra, valamint a záróvonalra vonatkozó előírások megszegését. Észlelik majd a forgalomirányításra szolgáló fényjelző készülékek tilos jelzésein való áthaladást, a biztonsági öv használatának elmulasztását, és felismerik a közúton közlekedő, veszélyes árut szállító járműveket is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koronavírus: készpénzmentes jegyvásárlás a buszokon

VÉDA rendőrségi kamerarendszer

A harmadik negyedévtől országszerte 365 hasonló automata kamerát telepítenek a közúthálózat 126 olyan pontjára, amelyeket a közlekedésbiztonsági szakemberek balesetveszélyesnek értékeltek. A kamerákat a központi közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer (KAFIR) köti majd össze a kiszolgáló alrendszerekkel, például a gépjármű-nyilvántartási vagy a körözési adatbázissal.

Az elképzelések szerint 2016 elejétől már csak elvétve találni majd olyan kritikus közúti csomópontot az országban, ahol egy szabályszegés rejtve marad a rendőrség figyelő kameraszemei elől. A VÉDA rendszer hatására remélhetően jelentősen csökkenni fog a közlekedéshez kapcsolódó személyi sérülések, halálesetek száma, gazdasági károk mértéke.

A teljes VÉDA rendszer kialakítása uniós és hazai forrásokat is felhasználó beruházás, amelynek összértéke 15 milliárd forint. Ebből az összegből a 160, változtatható helyű intelligens kamera tervezése, gyártása, szállítása, üzembe helyezése és további funkciókkal történő bővítése mintegy 900 millió forintba kerül. A 365, fix telepítésű intelligens kamera tervezésének, gyártásának, szállításának, telepítésének és a kapcsolódó szolgáltatások nyújtásának költsége hozzávetőleg nyolcmilliárd forint.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Csőre Gábor nem lesz a színház művészeti vezetője

A közlekedésbiztonsági automatizált feldolgozó és információs rendszer kialakítása és az alkalmazásfejlesztési feladatokhoz, a bevezetéshez kapcsolódó szolgáltatások biztosításának költsége 825 millió forint. ♦

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!

hozzászólás