Első ütemükbe értek a DDC Zöld Megoldás projektjei

DDC_ZMJól haladnak a Duna-Dráva Cement Kft Zöld Megoldás-pályázatának támogatásából megvalósuló fenntartható és a gyermekek, fiatalok egészséges fejlődését, valamint a környezetük megismerését, az értékek tudatos felhasználását elősegítő fejlesztések. Az idei évben a váci térségben két óvoda és egy középiskola zöld közösségi tereinek kialakítását támogatja a cementgyártó vállalat.

„Zöld pályázat a csemeteligetnek” címmel az óvodás gyermekek környezettudatosabb életre nevelése, és a közvetlen természeti környezet megismertetése valósul meg a sződligeti Napközi Otthonos Óvodában. Az óvoda udvarán kerti halastó, oktató pavilon, óvodai veteményeskert, szelektív hulladékgyűjtő sziget és madárbarát mintakert tanösvény is kialakításra kerül. A projekt és a megvalósuló fejlesztések célja, hogy a gyermekek az óvodai nevelés keretében megismerjék a környezetüket, az erdők és kertek lakóit, megtanulják a velük való helyes együtt élést, környezetvédő és környezetszerező attitűd alakuljon ki bennük.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Akadályok nincsenek csak megoldásra váró feladatok

Hasonló elvek vezérelték a Kisvác-Középvárosi Óvoda Csányi körúti tagóvodáját is, amikor „Városi vadvilág” interaktív tanösvény elnevezésű programjukkal jelentkeztek a DDC Zöld-Megoldás-pályázatára. Az óvoda udvarán kialakításra kerülő tanösvény interaktív formában mutatja be a környezetünkre jellemző élővilágot és a tájegységre jellemző növény- és állatfajokat. Az állatmegismerő kalandudvarban játékos formában ismerkedhetnek a gyermekek az erők-mezők állataival, a füvészkertben pedig a hétköznapi növényekkel, helyes gondozásukkal, felhasználásukkal.

A két óvodai fejlesztés mellett a Madách Imre Gimnázium Tudatos energiafelhasználás és zöld közösségi tér elnevezésű projektjét támogatja a Duna-Dráva Cement Kft A középiskola pályázatának célja, hogy gyakorlati eszközök segítségével a fenntarthatóság, energiahatékonyság, valamint a környezettudatosság felé elkötelezett attitűdöt alakítson ki a fiatalokban. Ennek érdekében kialakításra kerül a szelektív hulladékgazdálkodás, energiatakarékos, mozgásérzékelős izzókat és vízcsapokat szerelnek be, az iskolaudvaron pedig kerékpártárolót létesítenek, hogy a mindennapos tevékenységek során rögzüljön a környezettudatos gondolkodás, cselekvés és egészséges életvitel gyakorlásának fontossága. A kerti fejlesztések során virágzó növényzet és kerti padok elhelyezése segíti a zöld közösségi tér létrejöttét.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A kihívás napját népszerűsítették a jávorszkysok

A projektek első ütemében megtörtént az építmények alapozása, helyek kialakítása; a fából készült kiegészítők, oktatótáblák, pavilonok, szelektív hulladékgyűjtő egységek, kert padok, pedig már várják, hogy új helyükre kerüljenek. A pályázatok megvalósítási folyamata várhatóan a nyár elejére fog befejeződni.

A pályázat részeként a Beremendi Gyár vonzáskörzetében idén Siklós Város Önkormányzatának „Családi Szabadidő- és Fitnesz Park” elnevezésű programja valósul meg. ♦

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!