A végéhez közeledik a zsinagóga felújítása

a zsinagóga látképeA Váci Zsidó Hitközség meghívására május 19-én a délelőtti órákban városunkba érkezett Latorcai Csaba, a nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár. A magas rangú vendéget az Eötvös utcai zsinagógában Turai János, a hitközség elnöke, Turai Valéria, a Duna-Ipoly-Galga Regionális Holokauszt  Oktató-Kutató Központ ügyvezetője és Hanula Ferenc,  a hitközség műszaki koordinátora fogadta.

Turai János ismertette a váci zsidóság történetét, a betelepüléstől, a polgáriasodásban, az iparban, kereskedelemben, kultúrában és a hitéletben betöltött vezető szerepüket a város és a régió történetében.

A vendég megtekintette a zsinagógát, amit a romokból a hitközség saját beruházásban épített fel, ami egyedülálló teljesítmény a holokauszt óta az országban. A felújítás 15 százalékos önkormányzati, 15 százalékos MAZSIHISZ hozzájárulással és 13 pályázati, apró projektből épült fel. Ugyanakkor forrás hiányában elmaradt az épület szigetelése, a nyílászárók stabilizálása és a mennyezeti freskók felhelyezése. Az épület állaga a felvizesedés miatt évről évre romlik, évek óta nem kapnak a MAZSIHISZ-től a felújítási alapból pénzt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Latorcai Csaba ígéretet tett arra, hogy a kormány segíteni fogja a hitközséget abban, hogy a zsinagóga felújítási munkálatai minél előbb befejeződjenek.

Turai Valéria invitálására a vendég megtekintette a múlt év szeptemberében a hitközség által alapított Duna-Ipoly-Galga Regionális  Holokauszt Oktató-Kutató Központot, amit a holokauszt emlékév kapcsán elnyert jelentős állami forrásból hoztak létre. Az ügyvezető asszony ismertette az intézmény működési területét, kapcsolat rendszerét, a holokauszt helyi történései megismertetésének módszerét  a fiatalokkal, bemutatta az eddigi kutatási munkákból kiadott könyveket és dokumentumokat.

A látogatást követő napon megérkezett a hitközség számlájára  egy jelentősebb állami támogatás összege, aminek felhasználását  az oktatási intézmény további fejlesztésére, tökéletesítésére kell fordítani.

A további tárgyalások  az önkormányzat épületében folytak, kibővülve Fördős Attila polgármesterrel, Deákné dr. Szarka Anita jegyzővel és Mokánszky Zoltán alpolgármesterrel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Élővilágbarát kert átadó ünnepség április 27-én a váci Pannónia Házban, palántabörzével, szakmai és gyermekprogramokkal

Latorcai Csaba elismerését fejezte ki az önkormányzat és a helyi egyházak és a kisebbségi önkormányzatok példa értékű együttműködéséért. A város joggal érdemelte  ki az idei Raoul Wallenberg-díjat – jegyezte meg. (Pusztai János)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments