Névadással emlékeznek Jeszenszky Endrére

Jeszenszky EndreA Váci Jeszenszky Balett névadója, korábbi művészeti vezetője, Jeszenszky Endre ebben az évben lenne 90 éves. Ezt az alkalmat kihasználva június 5-én, pénteken 17 órakor a Madách Imre Művelődési Központ 37-40-es termét róla nevezik el. Itt működik már több mint 20 éve a nevét viselő társulat.

Mint azt Csermely Györgytől, a Váci Jeszenszky Balett alapító igazgatójától megtudtuk ezzel a gesztussal a mester munkássága előtt tisztelegnek.

– A város kultúra iránti szeretetét fejezi ki ez a gesztus. Jeszenszky Endre kereken 10 évig tanított klasszikus balettet Vácon, 14 évig, pedig mint művészeti vezető tevékenykedett – mondta Csermely György.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Kismarosi megemlékezés és csótányok a börtönben

Retzler Péter, a művelődési központ igazgatója lapunknak elmondta: sajnos nem tud részt venni a rendezvényen, mert a Városok-Falvak Szövetségének közgyűlésén vesz részt, de nagyon fontosnak tartja a névadást.

– Jeszenszky Endre a műfajalapító tánciskoláját, a Váci Jeszenszky Baletton keresztül Vácra hagyta örökül, ezért úgy éreztük, hogy Fónay Márta és a Maklári József munkássága után a mester 53 éves tanári pályájáról is megemlékezzünk, hiszen a nevét viselő társulat immáron 21 éve működik központunkban – mondta.

Az ünnepélyes névadáson a város nevében Mokánszky Zoltán alpolgármester mond beszédet. Jeszenszky Endrére emlékezik tanítványa, Török Jolán, a Nemzeti Táncszínház alapítóigazgatója, a Magyar Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke. Végül pedig Frenák Pál, egykori tanítvány, világhírű koreográfus táncegyüttesének szólistája, Yosmell Calderón Mejías kubai táncművész bemutatóját láthatják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Elkezdődtek a váci ökumenikus imanyolcad imaestjei

Az eseményre mindenkit szeretettel várnak! (F. A.)

DÍSZGALAMBKIÁLLÍTÁS
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!