Nagy a baj: túl sokat nyomogatjuk a mobilunkat

mobilózó csecsemőAz AVG szerint a családi viszonyokat is alapvetően befolyásolja, hogy mennyit foglalkozunk a mobil eszközeinkkel – a családtagjaink helyett. És a felnőttek egy kicsit sem jobbak e téren, mint a gyerekek.

Az AVG több mint négy éve kutatja a családok és ezen belül a gyerekek technológiahasználatát, és most úgy látják: a mobilnyomkodás olyan szintre jutott, hogy az komolyan átalakítja a viszonyokat.

És ha azt gondoljuk, hogy csak a digitális bennszülött gyerekek válnak antiszociálissá, tévedünk: a szülők sem jobbak.

Központi Gyógyszertár Vác

A gyerekeknek 54 százaléka, míg a szülőknek 52 százaléka látja úgy, hogy a szülők túl sokat nyomkodják a telefonjukat. Eközben mindkét fél úgy látja, hogy szülői mobilfüggés ide vagy oda, azért a gyerekek egy kicsit még rosszabbak: a gyerekek 46, míg a felnőttek 49 százaléka véli úgy, hogy a fiatalabbak töltenek több időt kütyüjeikkel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Marton Zsolt megyéspüspök tárlatvezetése szombaton - Memento 30

Ha már a szülők rossz szokásainál tartunk: háromnegyedük veszi fel a telefont étkezés közben, harmaduk pedig akkor, amikor a gyerekeivel tévézik. Ezt a gyerekek harmada rossz néven is veszi, úgy érzik, hogy nem fontosak.

A technológia kétségtelenül fontos, ugyanakkor az AVG arra figyelmeztet: nem mehet a családi kapcsolatok kárára. A közleményt jegyző munkatárs például a következő módszert alkalmazza:

„Van otthon egy kosárkánk, ami a konyhában van. Étkezések alatt és este 9 után mindenkinek a mobilja a kosárban landol. Ez azt jelenti, hogy azokban az értékes pillanatokban, amikor össze tudunk jönni, egymással beszélgethetünk anélkül, hogy bármi más elvonná a figyelmünket.”

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments