VÁCI KÖZ-TÉR: Black friday kontra ne vásárolj semmit!

zolika2007_2Aranyos történet ez a mai nap! Már az elmúlt héten elkezdődött a felvezetés, aztán nem telt el olyan nap, hogy ne nyomultak volna a hirdetésekkel a kereskedők: ez itt most a fekete péntek (black friday), amikor hatalmas árengedményekkel lehet vásárolni náluk. Aztán jött tegnap egy szerény levél a Tudatos Vásárlók Egyesületétől: ez a péntek – november 27. -, mivel november utolsó péntekje, hagyományosan a ne vásárolj semmit akció napja. Ezt a napot Magyarországon azért tartják pénteken, mert a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet.

A kereskedőknek persze mindegy, ők nem cuppannak rá a civil kezdeményezésre, hiszen nekik a bevétel és a haszon a fontos. A ne vásárolj semmit viszont így hamvába holt kezdeményezés a mai napon. S gyanítom, ha nem lenne ma nagy árengedmény, akkor is tódulna a tömeg a boltokba, s nem csak azért, mert kenyeret szeretnének venni az esti vacsorához, hanem azért, hogy költsék a pénzüket.

Központi Gyógyszertár Vác

A mai világban ez a legfontosabb, hiszen ez tartja fenn a világ legjobb, leghumánusabb, legbecsületesebb, legszociálisabb és leg-leg-leg… társadalmi rendszerét. Egy olyan világot működtet a minden nap vásárolj mindent módszer, amelyben az erkölcsi normák tökéletesen érvényesülnek, a politikusok nem hazudnak, a nagytőke a felhalmozott hatalmas vagyonát a szegényekre költi, ahol az anyja hasából kibújó gyerek, ha szerencséje van és kőgazdag családba születik, máris sokkal szerencsésebb, mint a mellette lévő ágyon vajúdó munkanélküli anyuka porontya, de ez így van jól. Mert ez itt az igazságosság világa!

Látjuk, tapasztaljuk, hogy Európa és körülöttünk a világ lassan szétesik, a klímakonferenciákon rendre nagy szócsaták vannak, de minden jó szándék elbukik a nagytőkéseket képviselő országok vezetőinek ellenállásán. A béke már csak vágy marad, mert a fegyvergyártóknak az az érdeke, hogy minél több háború legyen, hadd kapjanak újabb megrendeléseket. A nyugalom csupán szép emlék, mert igaz a mondás: minél nagyobb a morgás, annál kisebb a csend.

És ne is reménykedjünk. A black friday ezután is mindig erősebb lesz a ne vásárolj semmit akciónál. (Furucz Zoltán)

 

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments