A váciak is örülhetnek: újabb díjat nyert a Liza, a rókatündér

Balsai Móni színművészUjj Mészáros Károly Liza, a rókatündér című filmje nyerte a fődíjat az európai filmek Essonne-ban megrendezett filmfesztiválján. A filmnek ez a huszadik nemzetközi fesztiváldíja. A sikernek mi, váciak is örülhetünk, mert a film főszereplője, a Lizát alakító Balsai Móni Vácott született 1977-ben.

Tíz európai mozifilm volt először látható Franciaországban a november 22-én véget ért Cinessonne fesztivál versenyprogramjában, köztük a Liza, a rókatündér. Az idén 17. alkalommal megrendezett Essonne-i fesztivál díjkiosztója a párizsi terrortámadások miatt elmaradt, ezért csak most hozták nyilvánosságra a díjazottakat: a fődíjat, melyről a közönség döntött, Ujj Mészáros Károly alkotása nyerte.

Központi Gyógyszertár Vác

A film a japán mitológiát használja fel egy romantikus vígjátékhoz, melyben a Balsai Móni alakította címszereplő azt gondolja magáról, hogy ő egy kicune, azaz japán rókatündér. További főszereplői David Sakurai, Bede-Fazekas Szabolcs és Schmied Zoltán.

Már számos ország filmforgalmazója megvásárolta a Magyar Nemzeti Filmalap által értékesített forgalmazási jogokat. Hamarosan Japán, Tajvan, Csehország, Szlovákia, Izrael, Lengyelország, valamint a jugoszláv utódállamok mozijai és televíziói is műsorukra tűzik a magyar filmet – írja a KULTer.hu.

A Liza, a rókatündér a Filmalap 220 millió forint értékű gyártási támogatásával készült a Filmteam produkciójában, producere Major István. Az abszurd romantikus vígjáték nagy sikerrel szerepelt a hazai mozikban az A Company Hungary forgalmazásában, eddig több mint 127 ezren váltottak rá jegyet.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

A filmben Lizát, a rókatündért Balsai Móni alakítja, aki váci születésű, de családja hamarosan Budapestre költözött. Volt búvárúszó, szinkronúszó, egy ideig versenyszerűen szertornázott is, illetve egy időben műugró akart lenni. Saját bevallása alapján nem versenyző alkat, hanem csapatjátékos. (Váci Napló)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments