A legfrissebb: egyre gazdagabbak, és egyre szegényebbek

Panama-City1-700Az Oxfam szokásos éves jelentését, melyben a vagyoni egyenlőtlenségek alakulását vizsgálják, most direkt a davosi világgazdasági fórum indulása elé időzítették. Hatalmasra nyílt az olló!

Fő állításuk, hogy tovább nyílt az olló, a szupergazdagok még jobban elszakadtak a világ többi részéről: e szerint a világ lakosságának szegényebb felének, mintegy 3,6 milliárd embernek 2010 óta mintegy 41 százalékkal csökkent a vagyona, eközben a világ 62 leggazdagabb embere még gazdagabb lett.

Központi Gyógyszertár Vác

2011-ben még 388 embernek volt akkora vagyona, mint az emberiség szegényebb felének, ez a szám azóta csökken, 177, majd 80 és tavaly már 62 leggazdagabb ember elég volt ahhoz, hogy összehozzák ezt az összeget.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Szemétszedés után kapták el az illegális szemetelőt

Az Oxfam brit igazgatója, Mark Goldring szerint amíg nem csapnak le az offshore adóparadicsomokra a hatóságok, addig nem lesz hatásos fellépés a globális egyenlőtlenségek ekkora mértéke ellen.

A szervezet nem azt állítja, hogy az egyenlőtlenség önmagában rossz dolog lenne, hiszen ez hajthat előre és mozgathatja az innovációt is. Ugyanakkor szerintük ez a jelenlegi szélsőséges állapot több száz millió embert rekeszt ki a tisztességes élet reményéből. Pont ez az a téma, amivel Thomas Piketty az elmúlt pár év legnagyobb közgazdaságtani felhajtását tudta kelteni – írja az Independent.

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!