Adóbevallás: már nyilatkozni kell a kedvezményekről

Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk, illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét.

Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.

Központi Gyógyszertár Vác

A legtöbbeknek családi kedvezmény jár, amely az adóalapot, és kiegészítésként – ha az nem teszi ki a teljes keretet – a járulékokat csökkenti. Erről az eltartott családtagok felsorolásával kell nyilatkozni. Közülük meg kell jelölni a kedvezményezett eltartottakat, akik után a családi pótlék is jár. Idén még elég megadni az eltartottak nevét, születési helyét és idejét, édesanyjuk nevét és lakcímét.

A gyerekek adóazonosító jelét nem kötelező feltüntetni. A családi kedvezmény kedvezményezett eltartottanként, havonta, egy eltartott esetén 10.000 forinttal, két eltartott esetén 12.500 forinttal, három vagy annál több eltartott esetén 33.000 forinttal kevesebb adóelőleg levonását eredményezi.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

A kedvezmény teljes összegét tehát befolyásolja az eltartottak és a kedvezményezett eltartottak száma. A kétgyermekes szülők családi kedvezménye idén 25 százalékkal emelkedett, 2019-re pedig a duplájára nő, vagyis gyermekenként, havonta 20.000 forinttal több maradhat a családoknál.

Az első házasok kedvezménye január 1-jétől – legfeljebb 24 hónapig – 33.335 forint, azaz házaspáronként havi ötezer forinttal több jut a kiadásokra. A 24 hónapon belül a kedvezmény abban a hónapban már nem jár, amikor magzatra vagy gyermekre tekintettel először érvényesíthetnek családi kedvezményt a szülők.
Idén havi 5.550 forint személyi kedvezmény jár az adóból azoknak, akik rokkantsági járadékban illetve fogyatékossági támogatásban részesülnek és azoknak, akik olyan betegségben szenvednek, amely súlyos fogyatékosságnak számít.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapjáról letölthetők a nyilatkozatminták és a részletes kitöltési útmutatók. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments