Már csak 330 vasúti kocsit pingáltak össze a graffitizők

vasúti kocsi összefestve-700Évek óta folyamatosan csökken a graffitik száma a vonatokon, de így is milliókba kerül az eltávolításuk – közölte a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. kommunikációs igazgatósága szerdán az MTI-vel. A mázolók a váci vonalon is nagyon aktívak.

Míg 2009-ben több mint 87 ezer négyzetméternyi felületet kellett megtisztítani, 2015-ben ez a szám 16 ezerre csökkent, ami 330 kocsinyi felületet tenne ki. A tisztítás több mint húsz és fél millió forintba került – írták. Rongálások leginkább a budapesti elővárosi vonalakon – például Budapest-Tatabánya-Győr, Budapest-Cegléd, Budapest-Vác-Szob –, és a kocsik belsejében fordulnak elő.

Központi Gyógyszertár Vác

A társaság közleményében kiemelte, a graffitizők bűncselekményt követnek el – az okozott kár mértékétől függően – rongálás vétségét vagy bűntettét valósítják meg, ami szabadságvesztést és kártérítési kötelezettséget vonhat maga után. Felhívták a figyelmet arra, hogy a MÁV-csoport minden észlelt esetben feljelentést tesz a rendőrségen, egyúttal arra kér mindenkit, hogy ha graffitizőket, rongálókat lát, haladéktalanul jelezze ezt a vasút vagy a rendőrség munkatársainak – írja a propeller.hu.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Tájékoztató közterületi permetezésről

Közölték, a MÁV-START 2008 májusában graffitimentesítési programot indított, amelynek keretében a graffitimennyiség évi 20 százalékos csökkentését tervezte, amit eddig sikerült túlteljesítenie. A vasúttársaság ezzel együtt szervezett keretek között támogatja a tulajdonában álló területek esztétikusabbá tételét, akár falfestéssel is, így lehetőséget adott több csoportnak és művésznek, hogy kerítéseket, aluljárókat dekoráljon ki – fűzték hozzá. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments