Hamarosan bárki megsimogathatja a főtér házait

Rotary makettAz ötlet nem magyar és nem váci. Külföldön több városban is vannak már olyan makettek, amelyek egy-egy kiemelt városrész épületeit mutatják be. Vácott április végére tervezik az avatását annak a tapintható, körbejárható főtérnek, amelynek helyszíne stílszerűen a főtér lesz. A projekt elindítója és szervezője idősebb Vácy Károly és a váci Rotary Klub.

A tervek szerint egy beton asztalon állnak majd a bronzból öntött makettek, amelyek azonban ma még szokatlan módon nyerik el formájukat.

Központi Gyógyszertár Vác

– Először is valamennyi épületről pontos mértéket kellett venni, ehhez több megoldással jutottunk: volt, ahol fotókról vettük le az adatokat, más esetekben pedig a helyszínen, némi túlzással colostokkal méricskéltünk. Az egészet azután egy számítógépes program segítségével hoztuk olyan állapotba, hogy a makettek nyomtathatók legyenek – mondja Posta Botond, a váci Rotary Klub soros elnöke.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

3D-ben három napig

Az előkészítésben Mind-szenti-Varga Endre építésznek volt nagy szerepe, a kivitelezésben pedig egy kis váci műhelynek, ahol a ma még ritkaság számba menő 3D-s nyomtatást is vállalnak. Csapó Attila és kollégái egy-egy épület műanyag mását napokig nyomtatták, hiszen az új eljárással a berendezés mikroszkopikus pontokból rakja össze az egészet, ez pedig lassú folyamat.

Az ötlet nem magyar és nem váci. Külföldön több városban is vannak már olyan makettek, amelyek egy-egy kiemelt városrész épületeit mutatják be. Vácott április végére tervezik az avatását annak a tapintható, körbejárható főtérnek, amelynek helyszíne stílszerűen a főtér lesz. A projekt elindítója és szervezője idősebb Vácy Károly és a váci Rotary Klub.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A kész műanyag épületek adják aztán a bronzöntés alapját, az utolsó munkafolyamatra pedig Budapesten kerül sor Sprencz Jenő öntőmester közreműködésével – ő Vácott tanulta e szakma alapjait. (Váci Napló) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments