Balsai Móni kapta a legjobb női főszereplő díját

Liza a rókatündérA 2. Magyar Filmhét múlt vasárnap esti záróeseményén – a Magyar Filmakadémia tagjainak szavazatai alapján – ünnepélyesen kiosztották a díjakat. Tarolt a Liza, a rókatündér, amely többek között elnyerte a legjobb játékfilm címét, Ujj Mészáros Károly lett a legjobb rendező, s ugyancsak ebből a filmből választotta ki a zsűri a legjobb színésznőt, Balsai Mónit.

A seregszemlére az alkotók a 2012. február 5. és 2015. december 31. között Magyarországon moziforgalmazásba került, 2015. január 1. és 2015. december 31. között televízióban sugárzott, illetve a legfontosabb nemzetközi filmfesztiválokon szerepelt filmalkotásokat nevezhették, s végül 270 film versenyzett. Ugyan nem volt a nevezett alkotások körében az időközben Oscar-díjat nyert Saul fia, a filmhét végén különdíjat kapott az alkotógárda.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Akinek vannak pillanatai, amikor legyőzi az időt

Központi Gyógyszertár Vác

A Magyar Filmakadémia teljes tagsága február 28-a óta 18 kategóriában szavazott. A hat műfaji kategória (játékfilm, tévéfilm, kisjátékfilm, animáció, dokumentumfilm és ismeretterjesztő film) mellett tizenkét szakmai kategóriában (rendező, női, férfi főszereplő, női, férfi mellékszereplő, operatőr, forgatókönyv, vágó, zeneszerző, díszlet/látvány/jelmeztervező, smink-, fodrász-, maszkmester és hangmester) adtak ki díjakat.

Mint már megírtuk, a Liza, a rókatündér című romantikus vígjáték – melynek főszereplője a váci születésű Balsai Móni, a Magyar Színház társulati tagja – premierje óta számos nemzetközi fesztiválon kiemelkedő sikert aratott, most pedig a stáb végleg feltette az “i”-re a pontot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
A Házasság hete: aki feleségét szereti, önmagát szereti

A hasonló rangos filmes seregszemléknél már a hivatalos jelölés is nagy dicsőség, és itt ismét van egy váci vonatkozás, ugyanis több kategóriában – például a legjobb játékfilmek között – versenyben volt az “Anyám és más futóbolondok a családból” című mozidarab, melynek több részletét Vácott vette fel a stáb. (Ribáry Zoltán) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!