Beer Miklós szerint az egyházi iskolák egy része szegregál

egyházi iskola-700“Ahol átvettünk iskolákat, ott a környékről elszívjuk a nem cigány gyermekeket, akiknek aránya tehát növekszik az állami iskolákban. Ez engem is nagyon bánt, hiszen egyik szívügyem a cigányság nyomorúságának enyhítése, az iskolák szegregálódása pedig éppen az ellenkező irányban hat” – mondta Beer Miklós püspök.

A váci egyházmegye első embere terjedelmes interjút adott a 168 Órának, a cikket a hvg.hu szemlézte.

Központi Gyógyszertár Vác

Az interjúban rákérdeztek a közoktatás hibáiról, a tanárok mozgalmáról alkotott véleményére, illetve arra is, hogy az egyház komoly szerepet vállal a szegregációban, azaz a cigány gyerekek elkülönített oktatásában.

Beer Miklós úgy fogalmazott, “nyilvánvaló, hogy nagyon sok hiba történt az oktatásügyben”. A tanító szakmában szerinte mindig küszködni kell az adott korszak uralkodó szokásaival, az adott kormányzat nevelési elveivel. És mindig vissza kell térni a legfontosabb sarokpontokhoz: a gyermek iránti türelemhez, az áldozatos figyelemhez és persze a szeretethez.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Hátrányosan érinti a közterület karbantartása a családi házas övezeteket

“Kétségtelen, hogy sok hiba történt. A központosítás nyilvánvalóan túlzott volt, a helyi igényektől elszakadtak a döntési jogkörök.” Beer Miklósban az az elmúlt napok eseményei mégis ambivalens érzéseket váltottak ki, szerinte ugyanis a hasonló problémákat tárgyalóasztalnál kell megoldani, mert egy civilizált társadalomban a párbeszéd a konfliktusok rendezésének módja. Amikor ilyen fontos ügyről van szó, “nem szabad, hogy az indulatok elsodorjanak minket. Tehát a tüntetés arrogáns felhangjai engem nagyon bántottak” – fogalmazott.

A romák felemeléséért következetesen kiálló püspököt arról az L. Ritók Nóra nevéhez fűződő állításról is megkérdezték, amely szerint az egyházi iskolák elutasítják a cigánygyerekeket, és ezzel úttörők a szegregációban. Beer szerint igaza van a gyermekszegénység ellen küzdő aktivistának, “az egyházi iskolák az elitképzés felé vették az irányt”. Amennyire tudja, ő mindig elmondja, “hogy a felvétel során bizonyos számban, bizonyos arányban ki kellene nyitni a kaput a romák előtt”.

Beer Miklós hozzátette, hogy ez is sokkal bonyolultabb kérdés, mint amilyennek első ránézésre látszik. Az egyházak ugyanis a jelenlegi iskoláik legalább felét nem akarták átvenni, de a polgármesterek erőltették a váltást. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments