Bill Gates is érdekesnek találta a váci múmiákat

váci múmiák vizsgálata-700Nagy lökést adhatnak a daganatkutatásnak a váci múmiákon végzett vizsgálatok eredményei. A nemzetközi együttműködés során nyert adatok azt mutatják, a rák nem civilizációs betegség.

Hatalmas felfedezést tettek magyar kutatók, akik daganatos betegség bizonyítékára bukkantak az egyik világhírű mintegy háromszáz éves váci múmia testében. A holttestben nem magát a rákos burjánzást találták meg, hanem a vastagbél és végbélrák kialakulásáért felelős génváltozatot – mondta Szikossy Ildikó, a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusa az M1 csatornán.

Központi Gyógyszertár Vác

A szakember a Ma délelőtt című műsorban hangsúlyozta, a tudósok ezzel választ kaptak egy eddig eldöntetlen kérdésre, ami nagy lökést adhat a rákkutatásnak. A szakemberek sokáig úgy gondolták, hogy a daganatos betegségek száma a XIX. századtól, az iparosítás következményeként ugrott meg, illetve, hogy kifejezetten civilizációs betegségről van szó.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Kész a virágos violinkulcs, hamarosan rendbe rakják a Duna-parti dzsumbujt is

Az sem volt biztos, hogy egyáltalán léteztek-e daganatos megbetegedések a múltban. Ezzel szemben a magyar vizsgálatok azt mutatják, hogy már a XVIII. században is létezett a betegséget előidéző mutáció.

A munkát nemzetközi kutatás keretében, izraeli szakemberekkel együttműködve végezték.

A váci korpuszok különlegességét, és világhírét az adja, hogy természetes úton mumifikálódott holttestekről van szó, amelyeket nem balzsamoztak, füstöltek vagy szárítottak, és megmaradtak a belső szerveik is ráadásul 265 halottról van szó – mondta Kiss-Stefán Mónika, a Magyar Antropológusok nevű szervezet szóvivője.  A leletet a Fehérek templomában 1994-ben tárták fel.

A természetes mumifikálódás oka, hogy a váci altemplomban, ahol a múmiákat annak idején megtalálták, annyira jó volt a légmozgás, a hőmérséklet és a páratartalom, valamint a koporsók felépítése – forgácsot tettek a halottak alá, ami felszívta a szétfolyó testnedveket – , hogy a holttestek természetes módon tartósodtak – írja a hirado.hu.

Szikossy Ildikó elmondta, a váci múmiákat régóta kutatják, korábban óriási eredményeket, egészen új adatokat hoztak a holttesteken végzett TBC-vizsgálataik is, annyira, hogy azokat a jótékonykodásáról is ismert milliárdos, Bill Gates Microsoft-tulajdonos is megosztotta az internetes oldalán. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments