Hobo Csokonai estjének országos premierje Vácon

HoboA közelmúltban az a megtiszteltetés ért, hogy Debrecen városa felkért egy Csokonai Vitéz Mihály műveit bemutató műsor elkészítésére, és ebben Kölcsey Ferenc-ösztöndíjjal támogatott – olvashatták Földes László Hobó levelének első sorait, amelyet az idén 150 éves Csokonai Nemzeti Színház oldalán tett közzé.

Az előadás megvalósulását nagyban segítette, hogy az előkészületek során Hermann Zoltán Csokonai-szakértő segítségét kérték. Ezt követve rengeteg tanulmány, kutatás és a költő életművének elemzése vette kezdetét.  Az előadásban 32 vers, műfordítás, prédikáció és levél kapott helyet.

Központi Gyógyszertár Vác

Mivel a költő alkotásainak nagy részét dalformára írta, ennek következtében a versek egy részét a szakmában ismert Szirtes Edina Mókus megzenésítette. A zenés előadás zenekart von maga után, így Hobót vonós négyessel láthatjuk egy színpadon, ami rendkívül érdekes és izgalmas kompozíciót jelent.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Jövőálló hivatások, személyre szabott figyelem: benéztünk az Apor Vilmos Katolikus Főiskolára

A hihetetlen életszeretet, hazafiság, szerelemsóvárgás mellett kirajzolódott a magyar művészekhez szinte sorsszerűen kapcsolódó kitaszítottság és tragikus vég. Az életmű azonban ezt felülírja, jelentősége megkerülhetetlen a magyar társadalom és művészet történetében.

A váci publikum elsőként, a debreceni bemutató előtt, láthatja az előadást március 11-én a Váci Dunakanyar Színházban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments