Befogadó magyar település – elismerést kapott Vác is

Budapest, 2016. április 8. Kövér László, az Országgyûlés elnöke (b4) a díjazott kerületek, illetve települések képviselõivel, balról jobbra: Csányi László, Mórahalom alpolgármestere, Vargáné Sürü Renáta, a Dunaújvárosi önkormányzat jegyzõje, Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Fodor Ágnes, a Fogyatékos Emberek Szervezeti Tanácsának (FESZT) alelnöke, Fördõs Attila, váci polgármester, Földesi Erzsébet, a Fogyatékos Emberek Szervezetei Tanácsának elnöke, Hajdu László, XV. kerületi polgármester és Holopné Schramek Kornélia, XIII. kerületi alpolgármester, a díjazott kerületek, illetve települések képviselõi a FESZT által alapított Befogadó magyar település díjak átadási ünnepségén a Parlamentben 2016. április 8-án. MTI Fotó: Illyés Tibor

Miközben a külföldi migránsok befogadásáról vitázunk, sok teendőnk van még magyar polgártársaink befogadása és elfogadása kapcsán, a magyar társadalomban meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás fizikai, szellemi vagy éppen politikai különbözőségeit – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken, a Fogyatékos Emberek Szervezeteinek Tanácsa (FESZT) által alapított Befogadó magyar település díjak átadásán a Parlamentben. Az elismerésben részesülők között van Vác városa is.

A házelnök úgy fogalmazott: egy olyan időszakban, amikor „sokan hajlamosak visszaélni a befogadás gondolatával”, örömére szolgál, hogy azokat köszöntheti, akiknek nem politikai, hanem szívügyük az, hogy embertársaik befogadásának nemes ügyét önzetlenül és a leggyakorlatiasabb módon szolgálják Magyarországon.

Központi Gyógyszertár Vác

Kövér László szerint a díjosztó arra is jó alkalom, hogy tudatosítsuk mindenkiben: „miközben a külföldi migránsok befogadásáról vitázunk, sok teendőnk van még önmagunk, azaz magyar polgártársaink befogadása és elfogadása kapcsán, jelképes és valós értelemben egyaránt”.

Hozzátette: a magyar társadalomban meg kellene tanulnunk jobban elfogadni egymás fizikai, szellemi vagy éppen politikai különbözőségeit és ez nagyban erősítené a nemzeti egységet. Egy közösség ugyanis maga sem lehet egészséges, ha nem tudja befogadni, elfogadni és segíteni az egészségügyi fogyatékossággal küzdő tagjait – hangsúlyozta Kövér László, aki szerint erősebbé válik az a közösség, amelynek tagjai – fogyatékosok és nem fogyatékosok – valóban odafigyelnek egymásra.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Kiemelte: a magyar államnak pénzügyi erejéhez és eszközrendszeréhez mérten kötelessége segíteni a társadalmi szolidaritás erősítését, ám az erre a célra fordítható erőforrások szűkösségétől vagy bőségétől függetlenül az önzetlen emberi segítő szándék nem pótolható.

Ha a társadalmi közömbösség eluralkodik rajtunk, akkor bármilyen állami erőforrás terméketlennek bizonyulhat, ha viszont él a segítő emberi szándék, akkor a gyakran szűkös erőforrások is rendkívül hasznosnak tudnak bizonyulni – tette hozzá.

A házelnök arra biztatta Magyarország összes önkormányzatát, kormánypártiakat és ellenzékieket egyaránt, hogy kövessék a jó példát és lehetőségeikhez képest törekedjenek élhetőbb környezetet teremteni fogyatékos embertársaik részére.

Földesi Erzsébet, a FESZT elnöke elmondta: a díjat az 50 ezer lakos feletti kategóriában három budapesti kerület: a VIII., a XIII. és a XV. kerület nyerte el, az 50 ezer lakos alatti kategóriában pedig Mórahalom, Dunaújváros és Vác. A 2011-ben alapított, kétévente átadott elismeréssel azokat a településeket díjazzák, amelyek várospolitikájukban kiemelten kezelik az esélyegyenlőséget és szoros együttműködést alakítottak ki a fogyatékos emberek helyi szervezeteivel.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vajda Lajos és Szentendre – vándorkiállítás a művelődési központban

Az eseményen a díjazott kerületek, illetve települések képviselői – Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, Holopné Schramek Kornélia, XIII.kerületi alpolgármester, Hajdu László, XV. kerületi polgármester, a Ságiné Schilling Judit, a Dunaújvárosi önkormányzat esélyegyenlőségi referense, Csányi László, Mórahalom alpolgármestere és Fördős Attila, váci polgármester – beszámoltak azokról az intézkedésekről, fejlesztésekről, akadálymentesítésekről, amelyekkel segítették, könnyebbé tették az ott élő fogyatékos emberek életét. (MTI) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments