VÁCI KÖZ-TÉR: Csúsztatás, avagy a tények makacs dolgok

Furucz ZoltánKét napja emailen levelet kaptunk a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft-től egy, a Váci Napló múlt heti számában megjelent, a laktanyában felhalmozódott szeméttel foglalkozó cikkünkkel kapcsolatban. A levélre írásban válaszoltunk, kérve türelmüket, mert az abban leírtakkal kapcsolatban szeretnénk egyeztetni a városvezetéssel.

A társaság azonban az ilyenkor eddig szokásos kapcsolattartás helyett a levelet nyilvánosságra hozta közösségi oldalán. Még ez sem lenne baj, ha nem lógna ki nagyon a lóláb: ránk akarják verni a balhét. Csúsztatásról beszélnek, amit visszautasítanak. Figyelmükbe ajánljuk, hogy a tények makacs dolgok, és kérjük, csak azt olvassák, ami le van írva. Szó szerint.

Íme a levél:

Helyreigazítás és pontosítás a Váci Naplóban megjelent „Szeméthegy a laktanya udvarán” című cikk állításai kapcsán. A Váci Naplóban 2016. április 15-én megjelent összefoglaló cikk tévesen azt sugallja, hogy Társaságunk, a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. felelőssége a váci laktanyában felhalmozódott, nagy mennyiségű lomtalanítási hulladék. A cikk valótlanságot állít, amikor kijelenti: „az egész hátterében az a váratlan helyzet van, hogy a városban meghirdetett lomtalanítás előtt néhány nappal az eddig az elszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. telefonon jelezte: sem most, sem a jövőben nem tud és nem akar eleget tenni a korábbi megállapodásnak.”

A közvélemény, különösen a váci polgárok korrekt tájékoztatása érdekében a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. az alábbi helyreigazítást teszi közzé. A Zöld Híd Régió Nkft. az elmúlt években konténeres szállítási szolgáltatást vállalt a Váci Hulladékgazdálkodási NKft. lomtalanítási tevékenysége során, egyedi megrendelések alapján. Társaságunk jelentős kedvezményeket is adott erre a tevékenységre, a konténereket például díjmentesen biztosította.

A korábbi években a Zöld Híd Régió Nkft. erőn felül biztosította a nagy mennyiségű lomhulladék naprakész elszállítását, ezért nem halmozódott fel Vác területén lom. Társaságunk gazdálkodása – az ország többi hulladékgazdálkodási cégéhez hasonlóan az elmúlt évek jogi, gazdasági és szakmapolitikai döntései miatt (díjstop, rezsicsökkentés, e-útdíj, lerakási járulék, banki tranzakciós díj, hatósági felügyeleti díj) – veszteségessé vált.

A problémát tetézte, hogy társaságunk több százmillió forintos lakossági és gazdálkodói kintlévőségeket görget maga előtt, amelyek közül egy jelentős részt képvisel a Váci Hulladékgazdálkodási Nkft. tartozása. 2015. év végén megállapodás született a tartozások egy részének rendezésére, azonban ennek teljesítése mellett a közszolgáltató további tartozást halmozott fel, amely a mai napon meghaladja a bruttó 60 millió forintot.

A Váci Hulladékgazdálkodási Kft. 2016-ban is jelezte, hogy szükségük van a lomhulladék szállítási szolgáltatásra. Szerződés erről nem született, csak – ez elmúlt évek bizalmi gyakorlatának megfelelően – szóbeli egyeztetés történt. Mivel azonban a Váci Hulladékgazdálkodási Kft. többszöri felszólítás ellenére a lomtalanítást megelőző hétig sem rendezte a Zöld Híd felé fennálló, évek óta halmozódó tartozását, ezért társaságunk vezetősége nem engedélyezte a szállítási szolgáltatás elvégzését és erről telefonon tájékoztatta az illetékeseket.

A 2016. április 1-én hatályba lépett jogszabály-változások következtében a Zöld Híd Régió Nkft. bevételei bizonytalanná, nem tervezhetővé váltak, és ebben a helyzetben nem folytathat olyan vállalkozási tevékenységet, amelynek nem garantált a pénzügyi teljesítése. A cikkben társaságunk felelősségét hangsúlyozzák a hulladékudvar esetében, pedig jelenleg semmi közünk nincs a váci hulladékudvarhoz, amelynek építése még nincs befejezve. Ha üzemeltetésre alkalmas lenne, az új jogszabályok alapján a Zöld Híd már nem üzemeltethetné, mert nem mi vagyunk a közszolgáltatók.

A cikk valótlan állításait, csúsztatásait ezúton visszautasítjuk és kijelentjük, hogy a Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. mindvégig felelősen és korrekt módon járt el. A Váci Hulladékgazdálkodási Nkft. más vállalkozókat bízott meg a szállítási tevékenység elvégzésével, így a Vácról származó lomhulladékot a ZHR Nkft. továbbra is fogadja. Sajnáljuk, hogy önhibánkon kívül ilyen helyzet alakult ki Vácon, az ottani lakosok megértését kérjük.

Zöld Híd Régió Nonprofit Kft.

Kedves Zöld Híd, egy, a környezetet védő cégnek illik védenie a szellemi környezetét is, azzal például, hogy tisztességesen bánik a szavakkal.

A Váci Napló egy önkormányzati bizottsági ülésről tudósítva írta le az Önök által kiemelt mondatot: „az egész hátterében az a váratlan helyzet van, hogy a városban meghirdetett lomtalanítás előtt néhány nappal az eddig az elszállítást végző Zöld Híd Régió Nonprofit Kft. telefonon jelezte: sem most, sem a jövőben nem tud és nem akar eleget tenni a korábbi megállapodásnak.” Ebben semmilyen csúsztatás nincs és semmit sem sugall, hiszen Önök levelükben ezt írják: „…ezért társaságunk vezetősége nem engedélyezte a szállítási szolgáltatás elvégzését és erről telefonon tájékoztatta az illetékeseket”.

Tehát tényekről beszélünk. Egyébként az egész történet azért is különös, mert a hírvivőt okolják azért, amit a hír megfogalmazója mondott.

Mivel ebben az országban már régen leszoktak az emberek a jólneveltségről, nem várjuk azt, hogy elnézést kérjenek… (Furucz Zoltán, a Váci Napló főszerkesztője) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments