Baj van: májusban gyorsan nőtt a kórházak adóssága

Jávorszky kórház-700pxÁprilisról májusra mintegy 1,1 milliárd forinttal nőtt a kórházak adósságállománya, amely így május végén 51,6 milliárd forintot tett ki – derül ki a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból. A legnagyobb adósságnövekedést, 409 millió forintot, a váci Jávorszky Ödön Kórház könyvelhette el májusban – írja a napi.hu. Az intézmény élére néhány hete neveztek ki kincstári biztost.

A legnagyobb adós 3,6 milliárddal változatlanul a hivatalosan Magyar Honvédség Egészségügyi Központként emlegetett Honvédkórház, mellette 3 milliárddal a Békés Megyei Központi Kórház. A tartozás csaknem fele, 24,6 milliárd forint fizetési határideje több mint 60 napja lejárt, és több mint 10 milliárd forint a 30 napnál régebben, de még kevesebb mint 60 napja lejárt adósság.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koronavírus: Vácon a foglalások 99 százalékát lemondták

Központi Gyógyszertár Vác

Összesen 17 kórház – döntően nagy, megyei intézmények – görget maga előtt egymilliárd forintot meghaladó értékben kifizetetlen számlákat. A legnagyobb adósságnövekedést, 409 millió  forintot, a váci Jávorszky Ödön Kórház könyvelhette el májusban. A legendásan sokkal tartozó egyetemek viszont valamivel egymilliárd alá szorították tartozásukat.

Az adósságállomány alakulása alapján szeptemberre 55-60 milliárd forint várható, ami indokolja a nyár végi részkonszolidációt – mondta a Napi.hu-nak Rásky László, a beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség főtitkára, aki attól tart, hogy ha a döntéshozók csak a nyári szabadságolások után szembesülnek azzal, hogy a kintlévőségek finanszírozása milyen komoly feszültséget jelent a beszállítóknak, a döntéshozatali folyamat lassúsága miatt túl későn érkezhet a segítség.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koronavírus: nem hivatalos adatok a vírusjárványról

Ha az egészségbiztosítási alapban képződő maradványból már év közben csökkentenék az adósságállományt, azaz évi két részkonszolidációval csökkentenék az adósságnövekedés gerjesztette feszültségeket, mindenki jól járna – véli Rásky, aki szerint ezért szorgalmazzák szakmai szervezetek egyre inkább a kiszámíthatóbb működés érdekében az évi kétszeri adósságrendezést. ♦

Csatlakozz hozzánk!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!