Különös levél érkezett az Akadémiáról Hóman-ügyben Vácra

Hóman Bálint mentében-700Tisztázódni látszik a vita a Vácott Hóman Bálintról elnevezett út esetében. Megérkezett ugyanis a Magyar Tudományos Akadémia állásfoglalása, amelyből egyértelműen kiderül: Hóman Bálint 1938-1942 között meghatározó szerepet játszott a magyar zsidóságot a társadalomból kizárni kívánó, diszkriminatív törvények kidolgozásában. 1944. március 19. után puszta jelenlétével, tekintélye révén hozzájárult az önkényuralmi rendszer legitimálásához.

Vácott heves vitát váltott ki, hogy az idén februárban elterjedt a hír: a Székesfehérvárra tervezett, de ott végül elutasított Hóman-szobrot városunkban állítják fel. A városfejlesztési és környezetvédelmi bizottság akkori ülésén négy váci ellenzéki képviselő – Bóth János (MSZP), Ferjancsics László (Együtt – Lokálpatrióták), Kiss Zsolt (MSZP) és Krauze István (DK) – beterjesztette, hogy nevezzék át a váci Hóman Bálint utat Híradó útra, mert „a város jó hírnevét veszteség éri”, ha a Hóman körüli botrányok után marad a „náci kollaboránsról” elnevezett köztér.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

Központi Gyógyszertár Vác

A szoborügyben a városvezetés közleményt adott ki, amelyben kijelentették: nem lesz Vácon szobra Hóman Bálintnak. Az utca átnevezése körüli vitában pedig az az álláspont kapott többségi támogatást, hogy mielőtt döntenének, szakvéleményt kérnek a Magyar Tudományos Akadémiától. ♦

Olvasd el cikkünket és az MTA levelét teljes terjedelemben
a pénteki Váci Naplóban!

24_01-net

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments