Svájciak adtak pénzt a magyar levegővédelemre

levegőmérő állomás-700Az utóbbi évek egyik legsikeresebb projektjének zárása előtt áll a Földművelésügyi Minisztérium. 2014 tavaszán érkeztek az első korszerű mintavevő készülékek és laboratóriumi mérőeszközök, amelyek az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat számos pontján, valamint az Országos Meteorológiai Szolgálatnál működő Levegőtisztaság-védelmi Referencia Központban üzemelnek.

Azóta több, mint 200 új eszközzel bővült a hálózat. Az eszközbeszerzéseket az 1,7 milliárd forintot meghaladó költségvetésű, svájci támogatású fejlesztésből valósítja meg a Minisztérium. A napokban zárult le az utolsó beszerzéssel szállított eszközök próbaüzeme.

Központi Gyógyszertár Vác

A projekt célja, hogy a levegőminőséget vizsgáló manuális mérőhálózat korszerűsödjön. Az eszközök és a laboratóriumok modernizálása, valamint a légszennyezettség és a szennyezett területek feltérképezése azért is szükséges, hogy hazánk megfeleljen az uniós előírásoknak.

A fejlesztés eredményeként a közel két éves beszerzési időszak alatt összesen 231 db új műszer (191 db mintavevő és gázelemző készülék és 40 laboratóriumi eszköz) került a mérőhálózatba. Az eszközök 2014 őszén két, műszerekkel teljesen felszerelt új mobil környezetvédelmi mérőállomással is bővültek. A mobil mérőautók előnye, hogy változó helyszíneken képesek mérési programokat lebonyolítani. A műszerek egy része elavult volt, nagy részük pedig 15 évnél is régebbi. A Svájci Hozzájárulás erre jelentett megoldást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A nyugalom szigete: Body&Mind Mozgás és Masszázsstúdió

Az összesen 1,7 milliárd forintos fejlesztés megvalósításához Svájc mintegy 1,5 milliárd (85%) forintos vissza nem térítendő támogatást, Magyarország pedig 267 millió forint (15%) önerőt biztosított. A beruházás az 1974 óta üzemelő manuális mérőhálózat eddigi legnagyobb összegű fejlesztése, mellyel az elavult eszközök cseréjén túl bővítik a méréssel ellenőrzött szennyező anyagok körét, és összességében javulnak az adatminőségi mutatók is.

Svájcban 2006-ban népszavazás döntött arról, hogy 1,3 milliárd frankkal támogatják az Európai Unióhoz 2004 óta csatlakozott országok felzárkózását és a kibővített EU gazdasági és társadalmi egyenlőtlenségeinek csökkentését. Magyarország 2012 júniusában sikeresen lekötötte a Svájci Hozzájárulás teljes összegét, mintegy 31 milliárd forintot, melynek köszönhetően 37 projekt, program, illetve alap részesült támogatásban. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments