M2-es továbbépítése: már nem csak az ár a döntő tényező

M2-es autóút egy szakasza-700Jelenleg 200 kilométer gyorsforgalmi útépítés kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás van folyamatban, így többek között az M2-es Budapest-Vác közötti szakaszára vonatkozóan – közölte Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója.

A tavaly novembertől hatályos új közbeszerzési törvény értelmében már nem lehet az ár a döntő szempont az ajánlatok elbírálásnál. Az uniós irányelv előírása értelmében kötelező a környezetvédelmi szempont értékelése, így új értékelési szempontként megjelent a környezetterhelési érték a pályázati kiírásokban.

Központi Gyógyszertár Vác

Loppert Dániel az MTI kérdéseire válaszolva kiemelte: ennek értelmében az ajánlott ár csak 50 százalékban számít az ajánlatok pontozásánál, három további szempont teszi ki az értékelés többi részét. Ismertetése szerint a szakemberek többlet szakmai tapasztalata 25 százalékban, a környezetterhelési érték 20 százalékban, további 5 százalékban pedig a hátrányos helyzetű, fogyatékkal élő munkavállalók foglalkoztatása jelenik meg az értékelési szempontok között.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Melléképület gyulladt ki Pencen a Mikszáth úton

Elmondta, hogy a környezetterhelési értékhez az összesített szén-monoxid-kibocsátási értéket veszik figyelembe. Az összesített érték kiszámításához szükséges a szállító eszközök CO határértékének, az aszfaltot előállító aszfaltkeverő telepnek a kivitelezés helyétől számított távolságának és a szállított aszfalt mennyiségének ismerete.

Tekintettel az Európai Bizottság aszfaltkeverőtelep-előírással kapcsolatos álláspontjára, a közbeszerzési eljárásokban a szükséges engedélyekkel rendelkező keverőtelepet a szerződéskötésnél kell csak a nyertesnek igazolnia.

Az M2-es építése már évek óta napirenden van, legutóbb, amikor a kormány korábbi döntéseit módosítva szűkítette a támogatandó projektek körét, a Vácot is érintő beruházás továbbra is állva maradt.

Jelenleg 85 kilométer gyorsforgalmi úton folynak kivitelezési munkálatok, a 33,4 kilométer hosszú M86-os Hegyfalu és Csorna közötti szakaszt az autósok október végén már birtokba vehetik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!