VÁCI KÖZ-TÉR: Emberek, jön a cirkusz!

zolika2007_2FURUCZ ZOLTÁN A birkáknak nyomtatott és írt média szerzői néhány hete könnybe lábadt szemmel adták hírül, hogy Kata elhagyta Pétert. Micsoda tragédia! Mert bizony ők nagyon szerették egymást, példás családi életet éltek, de most valami eltört. Itt van tehát a nagy alkalom, hogy Kata bugyijáról és Péter gatyájáról mindent elmondhassanak, leírhassanak, mert a birkasokaság ezt kívánja harsogva: bugyit/gatyát akarunk! (Csak megnyugtatásul: Kata és Péter azóta kibékült!)

A találmány nem mai, cirkuszt és kenyeret a népnek, pár száz éve a politikának nevezett szervezett lenyomás egyik jól bevált eszköze szerte a világon. Az utóbbi időben már nem Szentgyörgyi János az etalon, nem is Bartók vagy Kodály, hanem a bárgyúképű, hasadtszájú celebek. De van ennél sokkal rafináltabb módszer is, mindez már velünk élő történelem.

A sportot is benyelte a pénzvilág, a fociban a csúcson eszement összegeket fizetnek csak azért a játékosoknak, hogy szórakoztassák a publikumot. Az olimpia is gazdasági vállalkozássá vált, a rendező országok nem titkoltan keresni szeretnének rajta – többnyire a végén az derül ki, hogy inkább vastagon ráfizetnek. Nem bántva senkit, a győztesek és a helyezettek is a magyar pénztárcához viszonyítva rettentően jól keresnek, meg is süvegeljük ezért őket, bár teljesítményüktől nem lesz olcsóbb a kenyér, kisebb a munkanélküliség. Ezért aztán néhány hónap múlva már arra sem emlékszünk, aki aranyérmet nyert.

Egy kifordult világban az a menő, aki kurvaanyázik, aki kigyúrt nyakkal, kopasz fejjel pöffeszkedik a húszmilliós terepjáróban, aki önként és dalolva lemond a becsületéről és beáll szekértolónak.

Csakhogy a történet kezd kuszává válni. A pénz egyre nehezebben tudja kordában tartani a tömeget, ezért erősíti az erőszakszervezeteket. A tüntetéseket betiltják, vagy könnygázzal, gumilövedékkel – rosszabb esetben rendes acélgolyóval – oszlatják. Néhány országban már rendszeresen folyik a vér.

Ám a mennyiség egyszer csak átcsap a vasököl felett és akkor jaj lesz. Kenyér nem nagyon lesz, csak cirkusz. De ezért már nem tapsolunk.

Ne izgulj, ezt te sem tudod megállítani, vagy más irányba terelni. A németek is megmondták: gyűjtsd a konzervet a spájzban. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments