Vizsgálat a helyszínen: a csatornák nem bírták a nagy esőt

Naszály úti aluljáróban áll a víz„Egy extrém csapadékhozamú és intenzitású helyzetben (mennyiség és idő) a meglévő vízelnyelők szerteágazottsága okán is időszakos feltorlódás jelenik meg a csatornahálózatban. Ennek következtében állhatott elő a sajnálatos 2016.07.28-i esemény, vagyis a Naszály úti aluljáró csapadékvízzel való részbeni feltöltődése” – olvasható abban a jegyzőkönyvben, amelyet a keddi bejárás után a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt, a Kőkapu-2012 Konzorcium, a Vácz Mérnök Konzorcium és az önkormányzat képviselői fogalmaztak meg és írtak alá.

Mint a Váci Napló frissen megírta, az elmúlt heti csütörtöki egész napos esőzés miatt a városban jelentős problémák keletkeztek, ezek közül az egyik legnagyobb, hogy a Naszály úti aluljáró gyakorlatilag megtelt vízzel. Ugyancsak állt a víz a nemrég felújított vasútállomás peronaluljáróiban is.

Központi Gyógyszertár Vác

A NIF már pénteken jelezte, hogy gyors vizsgálatot kezdeményeznek a problémák feltárására. A szakemberek végül kedden délelőtt helyszíni bejáráson igyekeztek választ kapni a legfontosabb kérdésekre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Megállapították, hogy a beruházással nem érintett zárt városi csapadékvíz-elvezető hálózat túltelítettsége és a hordalék egyidejű felgyülemlése is okozhatta a Naszály úti aluljáró, mint mélyponton lévő területen felgyülemlett csapadékvíz visszaduzzadását (mind az Ambró Ferenc utcában, mind a Telep utcában, melyek közel vízszintes vonalvezetésűek, az eső után is viszonylag hosszú ideig állt a víz.)

„A létesítmény műszaki tartalma, a kivitelezés minősége az elvárható gondossággal, a terveknek és a vonatkozó előírásoknak megfelelően lett meghatározva, illetve került kivitelezésre. A csapadékvíz-elvezető rendszer üzemeltetői felé a bizottság javasolja a megelőző beömlő és a vízelvezető csatorna szakaszok szállítóképességének (feliszapolódás) felülvizsgálatát” – olvasható a jegyzőkönyvben.

A peronaluljáróban felgyülemlett vízzel kapcsolatban a megrendelő NIF Zrt. kérésére külön megvizsgálták a helyzetet, és arra a következtetésre jutottak, hogy valószínűleg a víztelenítő szivattyúk nem kapcsoltak be vagy nem működtek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Végül a „NIF Zrt. képviselője javasolja. hogy a város fejlődésével párhuzamosan a csapadékvíz elvezető rendszer szükségszerű bővítésére is kellő figyelmet fordítsanak a jövőbeli hasonló események elkerülésére.” (fotó: Facebook) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

3 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments