II. Béla korabeli pénzérméket találtak a régészek Gombáson

gombasi-penzerme-lelet-700Aligha gondolta a gombási buszfordulónál lévő telkén hétvégi házat építeni akaró tulajdonos, hogy a munkagép néhány perc után olyan leleteket forgat ki a földből, amelyek a Tragor múzeum két fiatal váci régészét, Mag Hellát és Molnár Róbertet életük első szakmai kalandjához segítik.

A területen agyaglelőhely volt régebben, s ezek feltöltésekor furcsa módon apró pénzérmék is a földbe kerültek.

Központi Gyógyszertár Vác

A telek tulajdonosa azért sejthette, hogy nem lesz egyszerű az építkezés, hiszen számos, eddig előkerült lelet utal arra, hogy a területen jelentősebb emberi közösségek éltek az elmúlt évszázadokban. A mostani kutatás megerősíti, hogy létezett és sokáig lakott volt a Naszályfalu néven emlegetett település.

Amikor az alap ásása közben megjelentek az első gyanús agyagtömbök és cserépmaradványok, a tulajdonos azonnal megkereste a múzeumot. A helyszínre érkező régészek némi kutakodás után pedig úgy döntöttek: nagyobb feltárásra lesz szükség, s addig le kell állítani a munkát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Bölcsődék napja - „Hivatástudattal a szívekben”

A teljes cikk a helyszín és az ásatás eredményeinek bemutatásával a Váci Napló szeptember 16-án megjelenő pénteki számában olvasható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments