Legalizálhatjuk a kiskertben illegálisan működő kutat

kut-a-kertben-700Törvénymódosítás teszi lehetővé, hogy bírság megfizetése nélkül kaphassanak fennmaradási engedélyt a június 4. előtt illegálisan létesített kutak. Vácott több kiskertben van ilyen kút, amelynek működése most legalizálható.

A jegyző fennmaradási engedélye szükséges olyan kutaknál, amelyek háztartási igényeket elégítenek ki, és amelyeket maximálisan évi ötszáz köbméteres vízigénybevétellel, kizárólag talajvízkészlet vagy parti szűrésű vízkészlet felhasználásával magánszemélyek üzemeltetnek.

Az ingatlan, amelyen a kút elhelyezkedik, nem érinthet vízbázisvédelmi területet. Ha valamelyik kritérium nem teljesül, akkor az engedélyezés a fővárosi és megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok hatáskörébe tartozik.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az engedélyezési eljárás megkönnyítése érdekében ismertető kiadványt készített, a tájékoztató anyag elérhető a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján. A NAK szerint a szabályozás az EU irányelvével is összhangban van, így a legálissá vált kutak tulajdonosai, üzemeltetői uniós pályázatokon is indulhatnak.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Idén is díjazták a város kiváló diákjait

Az egyik ilyen a Vidékfejlesztési Program keretében a mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztésére kiírt pályázat, amely 49,5 milliárd forinttal támogatja egyebek között a vízvisszatartást, a vízkészletekkel való fenntartható gazdálkodást, a takarékos öntözési technológiák korszerűsítési és fejlesztési lehetőségeit. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments