VÁCI KÖZ-TÉR: Egy fesztivál margójára

Mészáros Marietta-150MÉSZÁROS ZSUZSA ♥ Megérkeztünk. Fesztiválozni voltunk. Illetve oda indultunk, de valami más lett belőle. Úgy van ez, mint ahogy odafelé énekelte egy nem fesztiválozó: most múlik pontosan. A Lecsófesztivál biztosan. Elfáradt, leült, éppen a fesztivál hiányzott belőle, mint lecsóból a szalonna.

Az elmúlt tizenkét évben lassan, de biztosan ment lefelé a színvonal. Eleinte voltak vendégek, voltak sztárfellépők, minden korosztály megkapta az érdeklődésének megfelelő stílust, műfajt. Természetesen voltak amatőrök is, gyerekek is megmutathatták, mit tudnak. Mit mondjak? Jó volt, érdekes volt, szórakoztató volt.

Később, úgy a választási kampány kezdetén (mert nem a választások évében kezdődött) valahogy elcsúszott a politika felé. Megjelentek a pártok, megjelentek a politikai célzatú “civil” szervezetek, és megjelentek a politikusok. A színek pedig elcsúsztak a piros sátrak, a narancs zászlók, a kék pólók és a fehér lufik felé. A sportolók helyett jöttek a mindenféle fegyverek, kardok, puskák, ostorok. A sztárok pedig lassan eltűntek, nem volt húzónév.

Eleinte voltak tájegységek, voltak nemzetiségek, de még történelmi korok szerint kóstolható lecsók, voltak kemencében sült, kovásszal készült kenyérfélék, tarhonya, nokedli, minden, ami bográcsban, üstben főzhető. Mára valahogy ez is elmúlt.

Most voltak a hagyományőrzők, mint labancok melletti huszárok (nyugi, csak a ruhakiállítás volt ennyire összevissza, a zászlók természetesen teljesen egyértelműen mutatták, mit mutatniuk kellett). Az ő sátruk mellett egy betyár csattogtatta a karikást – amikor éppen nem “lüttek” a kovás puskával. Igen, lüttek is rendesen, hogy a szívbaj jött mindenkire. Szerencsére az egész főtérről kitiltották a zöldet, a fű nem gyulladt ki. Viszont idén hiányoltam a radiátorokat. Felnőttek kedvéért: gladiátorokat. Ha voltak is valahol, csak nagyon az út végén kaptak helyet.

Néhány munkahelyi csapat, néhány reklámcsapat (Kőbányai világos – nekem világos volt a cél és az ok) mellett tényleg a pártok vitték el a pálmát. Végig is néztük, mit főznek ki, mivel is etetnek minket.

Már a felállás is jó volt: a Fidesz éppen szemben a szocialistákkal, közöttük kéklett a DK, velük szemben a Jobbik. Szuper! Végigenni nem tudjuk őket, megfeküdné a gyomrunkat, de belelestünk minden üstbe. Ebben is, abban is fortyogott ez is, az is. Felfedezhettük a különbséget is.

A fideszesek tettek a kajába kolbászt, jó sokat. Elvégre abból van a kerítés. A szocialistáké egy kicsit talán sótlanra sikeredett. Amolyan diétásra. A DK az alapoknál kezdte, de adott hozzá kenyeret. A Jobbik meg jó csípősre kavarta, mutatóba tett bele egy kis kolbászt, kenyeret és vizet. A kóstolót igen szűkre méretezte, nehogy kolbászra fájjon mindenki foga.

Volt ott minden a-betűs, mérhetetlen mennyiségben: asör, abor, apálinka. Jutott némi hangzavar, egymásnak és egymásra kiabálás, motorzúgás, buszdudálás, bringa elől elugrálás. Mert most minden autó bemehetett a máskor csak keveseknek használt területre. Ebből adódóan a buszok nem fértek el. Ami káromkodás meg emiatt elhangzott, azt inkább nem részletezném.

Ilyen lett nálunk ez a fesztivál.

Valakinek biztosan tetszett. Az biztos, hogy néhányan nagyon jól érezték magukat. Gyanítom, ők leragadtak az a-betűs kóstolónál. ♦

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
14 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Hülyének nézett Álampolgár
Hülyének nézett Álampolgár
2016. 09. 07. 21:04

Nem én kezdtem olvasni nem tudó! És ne szóljon másról, a lecsófesztről írt cikk. Kit érdekel a gagyi poénkodása a ciccik írónak? A cikk szóljon arról, amiért a lecsó fesztivál van! Miért nem a jótékonyság részét emelte ki? Mert azt gondolta nagyon vicces lesz az ostobaságaival. Kicsit sem volt az, se akkor mikor a Fidesz lecsóját elemezgette se akkor amikor az MSZP-jét és folytathatnám a felsorolást. Amúgy élnék azzal a jogommal, hogy névtelenségbe burkolózom. Teszem ezt, azért mert megtehetem, és pont leszarom, hogy neked ez tetszik vagy sem “tisztelt” igazi nevedet magadó “olvasni tudó”. Ennyit rólad! Betöltés...

Egy OLVASNI Tudó
Egy OLVASNI Tudó
2016. 09. 07. 20:18

Tisztelt Hülyének Nézett Állampolgár! Tényleg muszáj hülyének lenni? És azt a látszatot kelteni, hogy sokan vannak e városban, akik még életükben nem láttak humort? Persze a névtelenség mögé el lehet bújni és onnan fikázni… A tudatlanoknak ide írom: AZ A HÁROM MONDAT NEM A LECSÓRÓL SZÓL, HANEM MÁSRÓL!!! Szegény Hofi, szegény Karinthy most forog a sírjában… Javaslom, hogy fogadjuk el az általunk tisztelt Fehér Zsolt hozzászólásban is megfogalmazott javaslatát: ne lihegjük túl, hiszen szatíráról van szó. Betöltés...

Hülyének nézett Álampolgár
Hülyének nézett Álampolgár
2016. 09. 07. 19:10

“Tisztelt” cikk író! Rég láttam már ennyi gyökérséget egy helyen. Lehet osztani ám mindenkit, ez mindenkinek a szíve joga. DE valótlan péniszségeket ne irkáljon már iróniából sem. Mert esetelegesen valaki meg talál sértődni és kioszt pár fülest, ami jogosan kijárna önnek “tisztelt” cikk MŰ író! Kicsit oda kellene kapni a víztoronyhoz és elgondolkodni azon, hogy ez egy jótékonysági rendezvény volt! Felfogta “mélyen letisztelt” cikkfirkáló. Furcsa módon a pártok végre nem egymást szidták, szapulták, hanem főztek egy jó cél érdekében. Ezt Ön nem nézi jó szemmel! Azt gondolja viccesen, és cinikusan oda írja, hogy pl. a jobbik kis adagot adott és… tovább »

Károly Kászonyi
2016. 09. 06. 16:36

Kedves Zsuzsa!

Károly Kászonyi
2016. 09. 06. 16:43

Az jó ha ír az ember…jó ha megfogalmazza véleményét…akár egy fesztivállal kapcsolatban is…jelen esetben a lecsófesztiválról szól az írás. De az is fontos hogy amit leír az igaz legyen. Engedje meg, hogy az irományénak egy kis részére.reagáljak csak…a Jobbikra vonatkozóra. Tehát akkor a tények…tudja azok a makacs dolgok. A lecsónkban nem volt csípős, azt külön szolgáltuk fel. Kolbászból hét féle volt benne, legalább hat kiló valamint három féle szalonna(kb 2 kiló). Vizet nem szoktak a lecsóba tenni…a mienkben sem volt. A szűkre méretezett kóstolóval kapcsolatos megjegyzését nem értem…de meg fogom kérdezni azokat akik nálunk fogyasztottak. Betöltés...

Károly Kászonyi
2016. 09. 06. 16:47

…..és még valami…a mostani megjelenésünk sem a kampány céljait szolgálta. Azért főztünk nagy üstben, sok adagot (kb 200-at) hogy a befolyó összeg minél magasabb legyen így lehetőségeink szerint tudjuk a szervezők által meghatározott nemes célt támogatni. Sajnos ön ezt elfelejtette megemlíteni.

Károly Kászonyi
2016. 09. 06. 16:49

Elnézését kérem az esetleges elütésekért…sajnos a szemüvegem nem volt a közelben…

Károly Kászonyi
2016. 09. 06. 16:52

….és végszónak még annyi, hogy olyan gyorsan fogyott el a lecsónk, hogy én meg sem tudtam kóstolni. Kedves Zsuzsa….nekünk ez számít!!!

Zoltán Medveczki
2016. 09. 06. 17:08

Egyébként a fesztivál napján a legszínvonalasabb program a börtönbejárás volt… a fesztivál csak olyan színvonalú, mint városunk lett. Unalmas alvóváros felé haladunk. Életnek kevés nyoma kivéve hétvégén a köztereken randalírozó fiatalokat. De lecsót főzni szeretünk és most eredményesek is voltunk…