VÁCI KÖZ-TÉR: És azt mondta a farkas…

Mészáros Marietta-150MÉSZÁROS ZSUZSA ♥ Ritkán járok a buszpályaudvaron, ha a városban van dolgom, általában más felé veszem az irányt. Jó egy hetes kihagyással ma a pályaudvaron szálltam fel a menetrend szerinti járatra. Amíg vártam, csodálkoztam. Van az a pénz, amiért a Volánbusznak korpás a haja… Vagy inkább ne legyek rosszmájú, mert egészen más van a látvány mögött, csak én nem látom?

Lehet, de én azt látom, hogy az egyik buszon egy népszavazási hirdetés van. Friss, harmatos, színes.

Ha a lábam elé nézek, meg azt, hogy szétrepedezett az aszfalt, lassan szét is omlik.

Az első gusztus dolga, kinek így, kinek úgy van hozzá étvágya. De aki megeszi, utána ne reklamáljon, hogy nem ezt a tortát akarta. Viszont ha ez a reklám fut a kínai gyártmányú buszokon, talán jutna valamicske aprópénz a veszélyelhárításra.

Mert a le- és felszállás helyenként kész életveszély.

Vagy jutna szemetesekre, merthogy az is elfogyott. (Nem loptak el mindent, csak nem jutott rá hely.) Vagy jutna padokra, hogy a szegény utas letehesse a nehezékét valahova. Néha az is jó, ha csak pad van, de jó lenne legalább egy féltetős takaró valami, hogy a gyakran késve induló buszra nem bőrig ázva, átfagyva, vagy éppen a hőguta határán kelljen felszállni.

Néztem a fehér, kínai buszok jobb és bal oldalát, egykutya, mindegyiken kiabált a hirdetés. Jobb ízlésű ember már csömört kap a nemektől, de gondolom, nem nekik szánták, sokkal inkább a (meg)vezethetőknek.

Már éppen bocsánatos pártreklámnak akartam volna tekinteni a betarkulást, amikor megláttam a bevétel kiadási oldalát: a vadonatúj lámpákat. Igen, a ledes közvilágítást. Hogy is hívják a szerződéskötő ex-tulajt? Már el is felejtettem.

Mindegy is, a lényeg, hogy megvan. Államkasszából fizetett, kormánymegrendelésű pártpropaganda állami tulajdonú cégnek reklámbevétel, amiből egy az egyben ki lehet fizetni a legújabb lámpákat, magáncégnek.

Mert ez fontos. Fontosabb, mint a hatalmas repedések eltüntetése, az utasok biztonsága, egyáltalán, az utasok és a sofőrök, úgy általában. Fontosabb az új világítás mindennél.

Mintha csak a busz kereke nyikordult volna meg egy víznyelőnek megfelelő aszfalthasadékon, szinte hallottam a kérdést: miért ez kell, miért így kell? Én ránéztem a repedésre, a kifordult szegélykőre, az útban lévő lámpaoszlopra, és úgy, mint a mesében a farkas, csak ennyit mondtam:

– Hogy jobban lássalak! Ha már ti itt maradtatok. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
3 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments
Mészáros Zsuzsa
Mészáros Zsuzsa
2016. 09. 21. 18:30

Kedves Magdolna! Nem írtam egy betűt sem egyik polgármesterről sem, ahogy a pályaudvar áthelyezéséről, a mélygarázs helyzetéről, a lakásépítésekről sem. Csupán a buszokról, a pályaudvar hiányosságairól, a veszélyes padkákról. (Személyes tapasztalatom egy szalagszakadás.) A kinézete végképp nem érdekel, csak a használhatósága.
Igaz, arról se szóltam, hogy a megállókban lévő nem is tudom, milyen bódék egyszerűen használhatatlanok, csupán arra nem jók, amire kitalálták volna. Ez egy másik történet lenne.

Márton Magdolna
2016. 09. 20. 12:32

Valóban szörnyen néz ki a buszpályaudvar! Ám jópár évvel ezelőtt részt vettem egy 20 éves városkoncepciós közmeghallgatáson, – még Philipp F. főépítészsége idején -, ahol az előző városvezetés ripsz-ropsz, jegyzőkönyv nélkül (“elég a videó”!felkiáltással) meghallgatta a lakosságnak a kis, erkélyes tanácsterembe befért részét arról, hogy mi a véleményünk a nagy projektekről. Emlékszem, Bóth János polgármester nem volt hajlandó az érdeklődők tömege ellenére sem áthelyezni a rendezvényt nagy tanácsterembe, így sokan hazamentek, mert le se tudtak ülni. (A tervek: Fő tér, – Széchenyi u.,- Zsinagóga elé a lebontandó házak helyére nyílegyenes utca, – végül a buszpályaudvar áthelyezése a megszűnt Senior gyár… tovább »

Kereszturi Gyula
2016. 09. 20. 13:19

Felhívom szíves figyelmét, hogy ezen “butasággal” teljes mértékben azonosulva a jelenlegi városvezetés nem kis pénzért dolgoztatta ki és fogadta el azt a nagyívű tervet, amelyet megtalál itt: http://www.vac.hu/docs/Vac_RMT_141111.pdf