1956: mennyire vagyunk hűek a forradalom eszméihez?

1956-os-varosi-unnepseg2016-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulóján szerte a városban megemlékezéseket tartottak. A központi ünnepségre a hagyományoknak megfelelően a zeneiskolában került sor. Az idei ünnepséget külön emlékezetessé tette a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és Cs. Nagy Ildikó zongoraművész előadása.

Az ünnepi beszédet – nem először – a veszprémi Sebő József író-szerkesztő, tanár mondta. Gondolatait egy kérdés köré csoportosította: vajon mi most, a huszonegyedik században mennyire vagyunk hűek a hatvan évvel ezelőtti eszmékhez?

– Azt hiszem, nyíltan bevallhatjuk, hogy még bőven van mit tennünk – jegyezte meg Sebő József. Az első feladat mindjárt a történészeké, hiszen az ő feladatuk feltárni a lehető legpontosabban, hogy mi is történt akkor láthatatlanul a szívekben és a lelkekben és láthatón a pesti tereken, utcákon. Másodszor pedig a legfontosabb végre elhelyezni ezt az ünnepet a nemzeti kánonban, mert még mindig itt munkál, bár már csökkenő erővel, a pártállám démoni félelme, hogy nem lesz-e vajon bajom ebből az egészből – tette hozzá.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Ismét a gyermekek védelme volt a téma a városházán

A váci eseményeket is felölelő ünnepi beszéd után a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar és Cs. Nagy Ildikó lendületes, érzelemdús előadásában gyönyörködhettek a jelenlévők, akik a zongoraművész és a zenekar közösen eljátszott darabjának a végén felállva tapsoltak a művészeknek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments