A nap legfontosabb kérdése: hová lett Vácról Lenin?

lenin-szobra-a-posta-parkaban-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az öregebbek még emlékeznek rá, hogy évtizedekig állt Vácott a Posta parkban Lenin szobra. A monumentális műalkotás az elmúlt század egyik legjelentősebb szobrászának, Varga Imrének az alkotása volt. A rendszerváltáskor azonban Lenint ledöntötték, és úgy tűnik, el is tüntették.

Hol van Lenin? – kérdezi közösségi oldalán Németh Péter Mikola, aki Szalay Ákos remek fotógyűjteményében szemezgetve talált rá a fent is közölt felvételre. A bronz alak kilóra is sokat nyomott, a kovácsoltvas kapu is sokat érhetett.

„Varga Imre Kossuth-díjas szobrászművész kvalitásos bronzszobrának a váci Posta parkból, ha jól emlékszem, 1990 márciusában, egyik napról a másikra nyoma veszett. Aztán valahogy, valamiképp szárnya nőtt és a Grafikai Műhely udvarán landolt, majd idővel onnan is eltűnt. Most tud róla valaki, valamit? Ha igen, úgy megismételhetné korabeli expanziós akciónkat, felolvashatna a Lenin lámpácskái című mesekönyvből” – írja Németh Péter Mikola.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Tavaszi szél vizet áraszt…”

1990-ben az MDF egy csoportja eltávolította a szobrot és egy papírdobozba csomagolta, amit több felirattal láttak el: „Itt nyugszik a kommunizmus szelleme. A vízum lejárt 1956. okt. 23. A Posta parkból postázza az MDF.”  A szobor helyére 1997-ben Melocco Miklós második világháborús emlékművét állították fel.

lenin-eltavolitasa-a-posta-parkbol
Egy hiteles felvétel a szobor eltávolításáról (forrás: Indafotó)

A körözés tehát kiadva: aki tud Lenin tartózkodási helyéről, kérjük, jelentse. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments