Két fát ültettek a Bábakalács óvodásai a Béke téren

babakalacs-ovodasai-fat-ultetnek-700A magyarországi Éghajlatvédelmi Szövetség által meghirdetett Világfák kampányának keretében október 25-én szerdán, egy ragyogó őszi napon a váci Bábakalács óvoda a gyerekekkel közösen elültetett két fát a Béke téren, egy szívükhöz közel álló helyszínen, a játszótér mellett.

Mindkét fa rajta van az Erdészeti Szövetség által összeállított Az év fája listán. Az egyikre, a házi berkenyére azért esett a választás, hogy a város madarainak is kedvezzenek a terülj-terülj asztalkámmal. A házi berkenye bogyója emberi fogyasztásra is alkalmas, ízletes lekvárok is készülnek belőle. 2013-ban választották az év fájának.

A másik elültetett fa, a mezei juhar 2014-ben volt az év fája, strapabíró fajta, sok helyen nő a környéken.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Világszínvonalú gőzsterilizálókat gyártanak egy kis váci üzemben

– Mindkét fa, amit ültettünk, része a váci vidéknek, nem tájidegen, ezért jobban bírják a helyi viszonyokat. Reméljük, hamar megnőnek, koronájukban madarak fészkelnek majd, lombozatuk pedig hűsebbé és frissebbé varázsolja majd a levegőt – tájékoztatta a Váci Naplót Boldog Gabriella, az Ültess fát! Baráti Kör képviselője.

Azért lombos fákra esett a választásuk, mert az örökzöldekkel ellentétben a lombos fák jobban tisztítják a levegőt, nem savanyítják el a talajt, és sokkal  nagyobb élővilágnak adnak teret – számtalan madárnak és rovarnak nyújtanak otthont, nagyobb lesz a biodiverzitása a területnek.

– A Bábakalács óvoda és a váci Ültess fát! Baráti Kör fontosnak tartjuk, hogy már pici koruktól megismerjék a gyerekek a környezetüket és természetesnek tartsák a kertészkedést. Manapság egyre több ember nő fel úgy világszerte, hogy nem volt még erdőben, nincs semmilyen kapcsolata a természettel – tette hozzá Boldog Gabriella.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Elmaradt a kézfogás és a koccintás, de nem csökkent az esküvők száma Vácon

A fákról száraz időben gondoskodni is fognak, együtt locsolják majd a gyerekek, így erősödhet a jövő nemzedékében az az érzés, hogy amit létrehozunk, azért felelősek is vagyunk.

A kezdeményezéssel az Ültess fát! Baráti Kör szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy lakóhelyünkért mindannyian tudunk tenni és kis odafigyeléssel egész életünkben szép környezetben élhetünk. ♦

14 napos próbaolvasás!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments