Lesz jubileumi Mikulásfutás? – megkérdeztük Bíró Gyurit

mikulasfutasVÁCI NAPLÓ/sport ♥ Mint minden évben, idén is lesz Mikulásfutás, ezúttal december 4. az időpont. Ám most egy különleges alkalom lesz, hiszen a jubileumi 20. programot szervezi meg Bíró György, barátaival. A neves alkalomról és az eddig történtekről kérdeztük a főszervezőt.

– Nem túl korai még egy decemberi programról beszélni?

– Attól függ mi az a program. Ha a Mikulásfutás, akkor lassan időszerű. Nem csak a rendezőknek, mert ők már nyakig benne vannak a program előkészületeiben, de még a futóknak is, akiknek készülniük kell az általuk választott táv teljesítésére. Ha csak nem a 2km-es bulifutásról van szó, edzeni kell, hogy a futás napján ki-ki a maximumot fussa, amiért meg kell küzdeni.

– Milyen érzés a 20. Mikulásfutást szervezni?

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy pont ugyanolyan feladat, mint a 19, mert minden rendezvény más és más, és mi teszünk is róla, hogy ne csupán az előző évet ismételjük meg. Maga a tény is felemelő érzés, hogy 20 éve indítottuk útnak az első Mikulásfutást, és azóta minden évben sikerrel megrendezzük.

– Miért kezdtetek a Fut a Vác mellett egy téli versenyt is szervezni?

A Mikulásfutás, egy a nyári versenytől hosszabb, nem csak buli táv megrendezésének igénye a váci sportolók felől érkezett, akik a nyári versenyszezonban nem tudtak eljönni a Fut a Vácra. Ezért tettük az év végére, amihez adta magát a Mikulás. Ez a versenyzés mellett az év zárása is és egy színpompás ünnep, amikor az ember megajándékozhatja a másikat piros ruhát öltve.

– Miben lesz más ez a 20. verseny?

Tavaly jól szerepelt a félmaratoni táv, amit nem csak, hogy megtartunk, hanem az idén lehetőség lesz a 2 fős váltóban való lefutására (félmaraton párban). Apa felfut a hegyre a váltóbottal, majd anya átveszi tőle és visszaszalad a célba. Ez egy érdekes kihívás. A váltóversenyekben az a jó, hogy nem csak az egyéni teljesítmény számít, nem csak önmagunkért futunk, felelősséget vállalunk a másikért is. De természetesen lesznek kimondottan a 20. évfordulóra szóló meglepetésprogramunk is.

– Hol lesz a verseny megrendezve?

A versenyt 20 éve egy DISCO mellett, majd a Boronkay iskola előtt indítottuk, de kinőttük mindkét helyszínt. Maradt a város főtere. Az idén is a Március 15. téren indulnak a futamok, és oda is futnak be a célba. Így a város lakói, az adventi kavalkád is részese lesz a versenynek. Az elmúlt évekkel ellentétben, az idén a futamok a városháza-Duna presszó előtt indulnak majd, a zenepavilon felé haladva, de még így is fel kell futniuk a Naszályba a félmaratonistáknak. A távokat már megtekinthetik az érdeklődők a honlapunkon.

– Az idén is fizetősek lesznek a távok?

Már két éve hogy döntés elé kerültünk, mert már a megszokott szinten nem tudtuk volna finanszírozni a versenyt. Nem a támogatások csökkentek, hanem a szolgáltatások árai nőttek, amik nélkül nem lehet biztonságosan színvonalas versenyt rendezni (időmérés, útdíj, orvosi ügyelet, stb.). Döntenünk kellett. El kellett határoznunk hogyan tovább. Mi azt választottuk, hogy igyekszünk elsősorban a város fiataljainak, gyerekeinek és a kezdő futóknak ingyenes bulifutást rendezni (ami az önkormányzat támogatásával reméljük az idén is sikerül), és emellett aki a hosszabb távokat (5, 10, 21 kilométer) választja, az a nevezési díj befizetésével egy profi versenyen vehet részt, azokkal a profi szolgáltatásokkal, amikben bármelyik nagy Budapesti versenyen is részesül. Az árainkat nem emeljük az idén sem, és jelenleg, ha bárki a közelben félmaratont akar futni egy versenyen, annak 2-3-szor annyi nevezési díjat kell fizetni, mint a mi Mikulásfutásunkon. Ennek az elsődleges oka, hogy a verseny rendezői, mint 20 évvel ezelőtt, úgy most is ingyen dolgoznak azon, hogy a futók egy biztonságos, színvonalas verseny résztvevői lehessenek.

– Mikor mondhatjátok, hogy a program jól sikerült?

Természetesen a legfontosabb cél, a balesetmentes versenyzés. Minden csak ezt követi, a jó hangulat, ami a versenyzőknek és a nézőknek ugyanúgy jár, és a hibátlan időmérés. Mert ne felejtsük, ez egy futóverseny profi időméréssel, ahol a legjobbak, több mint 100 versenyzőnek lesz lehetősége az eredményhirdetés alkalmával a dobogóra állni, hogy átvehessék az érmet és a díjakat. Ezért hónapokig közel 200 rendező dolgozik.

– A versenyeiteken még mindig a póló lesz a trófea?

Igen, szeretnénk megtartani ezt a jó szokásunkat. A hosszabb távok versenyzői a nevezést követően mind átvehetik az ajándékpólóikat, a bulifutás előnevezői közül az idén is több mint 100 pólót fogunk sorsolni az idén is.

– Minden évben új pólót tervezel?

Igen és a 20 év 20 pólója egymásra rakva is tetemes mennyiség. A Mikulás pólót én rajzolom, de az idén is pályázatot hirdetünk a hosszabb távok pólóinak megtervezésre. Aki a legügyesebb, az több száz futón találkozhat szembe az alkotásával. Bevallom, jó érzés a velem szemben futón egy általam tervezett megfakult, de még mindig szívesen viselt pólót látni.

– Mennyi résztvevőre számítotok?

Ez időjárás függő, de az elmúlt években már kiegyenlített a részvétel. Az idén is szeretnénk, ha 1500 futó, versenyét rendezhetnénk meg.

– Mit üzensz a részvevőknek?

Kezdjetek el készülni, mert a futás nem játék. Csak akkor lesztek képesek leküzdeni az időt, az utat, és önmagatokat, ha felkészültök és kitartóak lesztek. A verseny előtt én is lefutom a távot, mert azt mondom itt a Mikulásnak is felkészültnek, hitelesnek kell lennie.

Kezd el ma az edzést, és találkozunk december 4-én a rajnál!

A versenyről megtudhatsz mindent a www.mikulasfutas.hu honlapon. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments