Második Duna-Dráva Cement Próbakocka Verseny

ddc_probakocka_versenyVÁCI NAPLÓ/a város ♥ A BME Építőmérnöki Karán minden évben megszervezik a Szakmai Hetet, amelynek ma már hagyománnyá vált programja a beton próbakocka készítési verseny.

A megmérettetés keretében a kar hallgatói próbára tehetik tudásukat és felkészültségüket – amihez egy 150 milliméter élhosszúságú kockát kell készíteniük saját betonreceptúra alapján, a rendelkezésre álló anyagokból. A cél, hogy 2 nap elteltével a betonkockák teljesítsék a töréstesztet. Idén ismét a Duna-Dráva Cement Kft. támogatta a versenyt.

A Zielinski Szilárd Szakkollégium és az Építőmérnöki Kar Kari Hallgatói Tanácsának közreműködésével 2016. október 4-én került megrendezésre a verseny az Építőanyagok és Magasépítési Tanszéken, amelyen az érvényes szabvány szerint kellett a betonkockákat legyártani saját receptúra alapján.

Általánosságban a beton elkészítéséhez 60-75% kavicsot, 15-20% vizet és 10-15% cementet kell használni, de az elkészítés során 5-8% levegő is a kész anyagba kerül. A résztvevők receptúráihoz a Duna-Dráva Cement Kft. biztosított 250 kg különböző típusú zsákos váci cementterméket, amelyekből 150 mm élhosszúságú kockákat kellett készítenie a versenyzőknek.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A táj portréja - Tükörkép

Az elkészített kockákat 2 nappal később, szintén a BME Építőanyagok és Magasépítési Tanszék laborjában, Dr. Nehme Salem Georges tanár úr vezetésével töréstesztnek vetették alá, és a legjobb eredményt elérő három kocka külön díjazásban részesült.

A verseny első három helyezettje DDC ajándékcsomagot és pénzjutalmat is kapott. Az első helyezett, Horváth Miklós 15.000 forintos, a második helyezett, Vági István 12.000 forintos, a harmadik helyezett, Dobrovotcki Ádám pedig 10.000 forintos nyereményben részesült a DDC jóvoltából.

A verseny végső sorrendjéhez az elméleti tudás, a saját receptúra és a kocka elkészítésének minősége is sokban hozzájárult. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments