Peruiak is kóstolták a váci cukrászmester tortáját

San Sebastián, 2016. október 4. Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, Széll Tamás, a legutóbbi Bocuse d'Or Europe szakácsverseny gyõztese, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronomiai Kft. társtulajdonosa, Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje, Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza, Szabó Kevin segítõ és Szulló Szabina konyhafõnök, valamint egy helyi segítõ (b-j) a magyarok elõadása után 2016. október 4-én a Gastronomika elnevezésû gasztronómiai kongresszuson San Sebastianban, ahol ebben az évben Magyarország a díszvendég Törökország mellett. MTI Fotó: Balogh ZoltánVÁCI NAPLÓ/MTI/a város ♥ Minden adott, hogy a magyar cukrászat is felzárkózzon a világhoz: az alapok, a tradíció, a világlátottság, a felkészültség, de “a puzzle darabjai” még szanaszét vannak – mondta el az MTI-nek Mihály László cukrász, a Váci Desszert Szalon tulajdonosa a spanyolországi San Sebastiánban zajló Gastronomika világkongresszuson, ahol meghívottként tartott előadást a nemzetközi szakmai közönségnek.

– Látszódik egy nagyon komoly fejlődés a Michelin-csillagos éttermek sikerein keresztül (…) ők már azért pályán vannak, de a cukrászatnál én úgy tudnék fogalmazni, hogy az űrrakéta útra készen van, de idő kérdése, hogy mikor gyújtjuk be a rakétákat – mondta Mihályi László, aki 2009-ben bejutott a cukrász világbajnokság döntőjébe, ezzel a legeredményesebb magyar cukrásznak számít.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Ne nyomja meg a gombot, ha felugrik egy ilyen értesítés

A szakember szerint a sikerhez elengedhetetlen a nyitottság, a szorgalom és az alázatos munka, de ezeken kívül másra is szükség lenne, egy olyan gasztronómiai iskolára, oktatási intézményre, amely nemzetközi referenciákkal rendelkezik, az onnan kikerülő szakembereket az életre készít fel és használható tudást ad számukra.

Mint mondta, San Sebastiánban járt a Basque Culinary Centerben, amely az egyetlen gasztronómiai egyetem, de korábban is megfordult már a világ több olyan vendéglátóipari oktatási intézményében, ahol magas színvonalon képzik a szakembereket. “Nagyon elférne otthon egy ilyen” – tette hozzá.

Mihályi László beszélt a gasztronómia területén dolgozók “mérhetetlen felelősségéről” is. “Mi vagyunk azok a szakemberek, akiknek a szakmai felelőssége az, hogy ízlést formáljunk” – fogalmazott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Gyümölcsfákat telepítenek, amikről bárki ingyen ehet

A cukrász rendkívüli megtiszteltetésnek nevezte, hogy előadóként lehet jelen San Sebastiánban és szerinte Magyarország sokat profitálhat abból, hogy most díszvendégként megmutathatja gasztronómiáját. Példaként említette, hogy a kongresszuson az általa bemutatott desszertet, a hagyományos Dobos-torta újragondolt változatát perui vendégek is megkóstolhatták, akik korábban sosem hallottak erről a jellegzetes magyar édességről. (képünkön balról jobbra: Bíró Lajos, a Bock Bisztró séfje, Széll Tamás, a legutóbbi Bocuse d’Or Europe szakácsverseny győztese, Hamvas Zoltán, a Gerbeaud Gasztronómiai Kft. társtulajdonosa, Palágyi Eszter, a Costes étterem séfje, Mihályi László, a Váci Desszert Szalon cukrásza, Szabó Kevin segítő és Szulló Szabina konyhafőnök, valamint egy helyi segítő a magyarok előadása után – MTI Fotó: Balogh Zoltán)

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Milyen tévéje van otthon? Figyelmeztetést adott ki az FBI

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!