Sikerült: Szabó Krisztián ralikrossz Európa-bajnok

DCIM100MEDIADJI_0025.JPGVÁCI NAPLÓ/sport ♥ A váci Szabó Kisztián megszerezte a szakág történelmének első magyar Európa-bajnoki címét. Hat pont hátrányban várta a szezon utolsó versenynapját, de a döntő megnyerésével fordított a németországi futamon.

Két versenyző uralta a ralikrossz-világbajnokság égisze alatt zajló FIA Európa-bajnokság Super 1600-as kategóriáját 2016-ban: Szabó Krisztiánon és Ulrik Linnemannon kívül más még futamot sem nyert. A kettőjük közötti döntő versenyre, a németországi Esteringre a dán pilóta érkezett előnyben: 114 ponttal rendelkezett, miközben magyar üldözője 108-cal.

A szombati napon végig hasonló tempót diktáltak, három kvalifikációs futam alapján azonban Linnemann az összesített második, Szabó Krisztián pedig a harmadik helyen állt. A Volland Racing Skoda Fabiát hajtó versenyzője az első nap végén még úgy nyilatkozott, akkor nyerheti meg a címet, ha a sors is így akarja.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

Vasárnap azonban fordult a kocka! Szabó Krisztián győzött az elődöntőben és döntőben, 6 pontos lemaradását 1 pont előnyre fordította, mellyel megszerezte első bajnoki címét a ralikrossz szakágban. Abban a szakágban, amire háromszoros autókrossz Európa-bajnokként csupán két évvel ezelőtt váltott.

– A döntő és elődöntő is nagyon jól sikerült, minden úgy alakult, ahogy nekem kellett. Előzetesen reménykedtem benne, hogy több előnyöm lesz, nem a döntőben fog eldőlni a cím. Korábban is megtörtént, hogy csak a döntőben biztosítottam be a bajnokságot, de akkor én vezettem, nem volt szükségem győzelemre. Olyan még nem volt, hogy hátrányban érkezzek, és az utolsó pillanatban kerüljek előre. Ma lesz egy kis ünneplés, de a java még később jön – boldogok vagyunk, és nagyon örülünk az eredménynek – nyilatkozta a ralikrossz 2016-os Super 1600-as Európa-bajnoka, Szabó Krisztián.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vízilabda – Rájátszás, idén csak a 13-16. helyért

A német verseny eredménye: 1. Szabó Krisztián; 2. Egor Sanin; 3. Ulrik Linnemann; 4. Kasparas Navickas; 5. Josef Susta; 6. Marton Gergely.

A Super 1600 bajnokság végeredménye hat forduló után: 1. Szabó Krisztián 135; 2. Ulrik Linnemann 134; 3. Kasparas Navickas 86; 4. Timur Shigabutdinov 83; 5. Artis Baumanis 79. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments