Tűzifát ígért a csaló, de nem szállította le

tuzifa-kalodaban-700VÁCI NAPLÓ/bűnügyek ♥ A rendőrség tüzelőanyagokkal kapcsolatos csalásokra hívja fel a figyelmet. Az esetek ugyan Váctól távolabb történtek, de mivel a városban és környékén is sokan fűtenek fával, érdemes megszívlelni az intelmeket.

Az elmúlt héten a Győri Rendőrkapitányságon két sértett tett feljelentést ismeretlen tettes ellen tűzifával kapcsolatos csalás miatt. A módszer, amivel az ismeretlen becsapta áldozatait mindkét esetben hasonló volt.

Az egyik helyi napilapban kínált a csaló tűzifát akciós áron. A megadott telefonszámon megbeszélte a vásárolni szándékozó sértettel, hogy milyen fát tud szállítani, majd előre utalással kérte a fűtőanyag vételárát. A megbeszélt napon aztán nem vitte ki a fát és a sértettek hiába hívták a megadott telefonszámot, azon addigra már senkit sem értek el.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet

A hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében a rendőrség az alábbiakat javasolja a lakosságnak:

» A fűtési szezon kezdetével a megfelelő tüzelő beszerzése jelentős kiadást jelent a háztartások számára. Ebben az időszakban számítani lehet a tűzifával „trükköző” csalók megjelenésére.

» Fontos, hogy a tüzelő beszerzésekor tisztában legyünk a realitásokkal, őrizzük meg egészséges bizalmatlanságunkat a piaci árnál jóval kedvezőbbnek tűnő ajánlatokkal szemben!

» A vásárlást megelőzően tájékozódjunk, ismerjük meg a tűzifa kereskedők által használt, és alkalmazott főbb fogalmakat, mértékegységeket (pl. rönkfa, kugli, hasogatott, ömlesztett, mázsa, köbméter, erdészeti köbméter, fafajták stb.), melyhez kérjük megbízható szakember (pl. erdész) segítségét!

» Minden esetben a telephellyel és hiteles mérőeszközzel rendelkező kereskedőket részesítsük előnyben!

» A házaló árusok „kedvező” ajánlatait mindig fenntartásokkal kezeljük!

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Duna gyönyörű, de veszélyes is lehet

» A kiszállítás időpontját célszerű előre egyeztetni, fontos, hogy a lerakodásnál családtagunk, rokonunk, megbízható szomszédunk is jelen legyen!

» Soha ne utaljuk előre a vételárat! A fát csak akkor fizessük ki, ha az a megrendelésünknek megfelelő minőségű, fajtájú és mennyiségű.

» Otthonunkba idegeneket ne engedjünk be, célszerű a megbeszélt vételárat előre összekészítenünk! ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments