Újraavatták az I. világháborús emléktáblát vasárnap

i-vilaghaborus-emlektablaavatasVÁCI NAPLÓ/a város ♥ Az I. világháborús emlékmű tavalyi átadása után, október 23-án, vasárnap a Fehérek temploma oldalfalára felkerült a háborúban elhunytak névsora is. Az emléktábla újraavatásán Fördős Attila polgármester emlékezett vissza a történelmi eseményekre.

A városvezető szerint sokan teszik fel a a kérdést, hogy miért éppen október 23-án avatják újra az emléktáblát. Milyen összefüggés van az I. világháború és 1956 között? Szerinte nagyon komoly kapcsolat van a két esemény között.

– A legújabb történészi kutatások arról szólnak, hogy 1916 decemberében, Ausztria-Magyarország és Németország megnyerte a háborút. Ezt követően békedelegációt küldtek Angliába és Franciaországba, azonban a békeszerződés nem jött létre, mert Anglia győzni akart. A szerződés szerint maradt volna minden úgy, ahogy a háborút megelőzően volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Újabb elismerésben részesült dr. Horváth Ferenc a váci levéltár igazgatója

Csakhogy itt nem ez volt a cél. A későbbi győztesek további elégtételt akartak venni és példátlan módon határokat húztak az egységes Kárpát-medencében is. És itt az összefüggés 1956-tal – mondta és hozzátette: ha 1916-ban ezt a békeajánlatot elfogadják, akkor biztos, hogy nincsen II. világháború, szovjet katonai jelenlét, nincsen Magyarországon kommunista diktatúra és nincsen 1956 sem.

A városvezető beszédében köszönetet mondott Horváth Ferencnek, Vác Város Levéltára igazgatójának, Buchwald Imrének és Klimász János kőfaragónak a tevékeny közreműködésükért.

Beszédét követően az egyházak képviselői – Beer Miklós megyéspüspök, Turai János, a Váci Zsidó Hitközség elnöke, Csuka Tamás nyugalmazott református tábori püspök és Detre János evangélikus lelkész – megáldották a 742 nevet tartalmazó emléktáblát.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kurdi Csabáné Péchy Blanka díjat nyert

Az I. világháborús emlékmű visszaállítását 1999 óta szorgalmazta Fördős Attila és Moys Csaba, aki korábban gyűjtést is szervezett azért, hogy az emlékmű méltó helyre kerüljön a főtéren. Most közreműködésükkel az emléktábla is a régi helyére került vissza. (fotó: Sándor Lajos)

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments