Váci rabok készítette zárkaajtók csapódnak a Csillagban

VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Tizenkét börtön kft majdnem tízezer alkalmazottja sokféle terméket állít elő: a száraztésztától a laborfelszerelésig, amivel már a „szabadpiacon” is megjelentek. Vácott a Duna-Mix Kft foglalkoztatja az elítélteket, sikeresen: a fogvatartottak mintegy 90 százaléka rendszeresen dolgozik a rácsok mögött.

Egy német, oktatási segédanyagokat gyártó cég kissé bizarr, ámde rendkívül precíz munkát igénylő feladattal bízta meg a magyar büntetés-végrehajtást. Anatómiailag tökéletes csontvázakat kell összerakniuk.

Az apró darabokat egyenként, kézzel kell összeállítani, mégpedig tökéletes minőségben. Hibázni nem lehet, ugyanis Európa szerte ezeken a modelleken tanulják az orvostanhallgatók az anatómiát. A munka nagy szakértelmet és türelmet igényel – írja a hirado.hu.

A munkát vezető fegyőrnek a teljes folyamatot át kell látnia, ami az üzemben azt jelenti, hogy betéve kell tudnia az összes emberi csont méretét, formáját és elhelyezkedését, valamint a főbb idegek csatlakozási pontjait. És emellett persze arról sem szabad megfeledkeznie, hogy amúgy veszélyes bűnözők dolgoznak a keze alatt. Arra is figyelnie kell például, hogy a fogvatartottak a szerszámokat a műszak végén pontosan leadják.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kamion és autó ütközött tegnap Vác térségében

Furucz ZoltánA szerkesztő üzenete:

Ajánlom a Váci Napló most pénteken megjelenő számában publikált írásomat, amely Kopcsik Károly börtönparancsnokot mutatja be – rajta keresztül az intézmény életének számos érdekes elemét – abból az apropóból, hogy nemrég léptették elő dandártábornokká. (Furucz Zoltán)

A csontváz csak egy a meglepő termékek közül, amelyek a hazai börtönök falai közül kerülnek ki. A fogvatartottak termelnek tejet, gyártanak kórházi ágyat, de még a cellák ajtaját is rabok szerelik össze.

A Váci Fegyház és Börtön cége is fontos szerepet vállal a büntetésvégrehajtás munkáltatói rendszerében. Matuzsálemkorú, fából készült zárkaajtók cseréje kezdődött például a tavasszal a szegedi Csillag börtönben. Az acél zárkaajtók készítésében fogvatartottak is közreműködtek, hiszen a robosztus biztonsági ajtókat a váci Duna-Mix Kft. szállította.

zarkajato-csere-szegeden2-400
Egy Vácott gyártott zárkaajtó a szegedi börtönben

Az utóbbi években a váciak által gyártott zárkaajtótípusból építettek be a Csillag HSR-körletére is, illetve Tiszalökre, Kecskemétre, Pécsre, legutóbb pedig Szekszárdra és a Gyorskocsi utcába is.

Idén ötéves a büntetés-végrehajtás belső ellátási programja, a börtönök mára gyakorlatilag minden szükségletüket a saját üzemeikben termelik meg – a csirkehústól az egyenruhákig.

De gyártanak például iskolapadot, országszerte ezek kerülnek az általános iskolás tantermekbe. Van, ahol sátrakat varrnak, azokban fogják elszállásolni a menekülteket. A katonai sátraktól csak a színük különbözteti meg őket, ellenállnak a szélsőséges időjárásnak és fűthetők.

A Magyarországon gyártott autóknak számos alkatrésze készül börtönmunkával. Az egyik legnagyobb hazai autógyár egyik beszállító üzemében is komoly szerepet kapott a rabmunka. Fajszon, egy kis Bács-Kiskun megyei faluban egy csúcstechnikával felszerelt gyár ontja az autóalkarészeket. A cég 95 munkásából jelenleg 12-en rabok, de külső szemlélő nem tudná megmondani, hogy kik, legfeljebb az üzemben szolgálatot teljesítő börtönőr lehet gyanús. ♦

Központi Gyógyszertár Vác

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

1 Comment
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments