Vasárnapi óraátállítás: parlamenti vita lehet róla

oktoberi-oraatallitas-700VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Idén október 30-án vasárnap kezdődik a téli időszámítás, szombatról vasárnapra virradó hajnalban állítjuk vissza az órákat 3-ról 2 órára. Az óraátállítás haszna kettős: villamosenergiát takarítunk meg, egyúttal kíméljük a környezetünket. A Jobbik másképpen gondolja: eltörölnék az óraátállítást.

A téli időszámítás miatt október 30-án, vasárnap hajnalban 3-ról 2 órára állítjuk vissza az óráinkat.

A MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. évek óta méri és elemzi az adatokat, amelyekből jó látszik, hogy az átállítással évi mintegy 120 ezer MWh villamos energiát takarít meg az ország, ami 30-40 ezer háztartás éves energiaszükségletével egyezik meg. Ez megfelel egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztásának – írja a HVG.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer azon alapul, hogy március 20. és szeptember 22. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak, mint az éjszakák. Minél inkább egybeesik a lakosság szokásos ébrenléti ideje – a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak – a természetes nappali világosság idejével, nyáron annál kevesebb világítást kell használni.

A MAVIR becslései szerint az óraátállítással a magyar fogyasztók évente a nyári időszámítás alatt mintegy 4-5 milliárd forintot takaríthatnak meg villamosenergia-költségeikből. Mindez azonban nem csupán pénzügyi, hanem környezetvédelmi szempontból is rendkívül előnyös, hiszen az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással is jár – mondta Tihanyi Zoltán, a MAVIR rendszerirányítási és nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Idén is elindult egyházmegyénkben a zöldellő kertek program

A Jobbik az óraátállítás megszüntetésére vonatkozó határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek hétfőn. Kepli Lajos, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője a költséghatékony termeléssel és a lakosság mentális egészségének javulásával indokolta indítványát, amely szerint a jövőben a nyári időszámítás lenne a kötelező. A politikus a vonatkozó javaslat kidolgozására kéri a kormányt. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

2 hozzászólás
legújabb
legrégebbi legnépszerűbb
Inline Feedbacks
View all comments