Váci Köz-tér: Így jártam a Class FM-mel!

[avatar user=”foszerk54″ size=”150″ align=”left” /]VÁCI NAPLÓ/Váci Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ Érdekes kísérletbe kezdett a Class FM, amelyet nemrég a médiahatóság egy elegánsnak nem nagyon nevezhető húzással kiebrudalt az éterből. Az ország egyik legnépszerűbb adója, amely nem utolsó sorban Sebestyén Balázséknak köszönhette első helyét a hallgatottsági listákon, még megpróbálkozott egy utolsó lehetőséggel: a Class FM-et jelenleg interneten lehet hallgatni.

Mivel idehaza meglehetősen kicsi a rádiós választék, és ahogy látjuk, a politika is folyton fogódzókat keres annak érdekében, hogy rátelepüljön valamelyik médiára, egyre többen úgy függetlenítik magukat, hogy az internet világában keresnek megoldást.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci köz-tér: zárják Vácon is ketrecbe a mobilokat!

Ma már asztali gépeken, laptopokon, tableteken és mobiltelefonokon sok ezer rádióállomás közül válogathatunk. Én eredetileg a Radio Tunes appot telepítettem a tabletemre, amely ingyenes változatában vagy két tucat tematikus adót kínál hallgatásra, de pár napja letöltöttem a my Tunes appot is, amelyen viszont rengeteg magyar rádió is található és azon keresztül hallgatom a Class FM-et is. Sőt, vettem pár ezer forintért egy Jamm Classic bluetoothos hangszórót, amely kis méretéhez képest meglepően kiváló hangminőséget produkál, és mivel hordozható, a lakáson belül ott hallgatom a műsorokat, ahol akarom.

Eredetileg egy wifis rádiót szerettem volna venni, mert azon keresztül is foghattam volna az internetes adókat, de ezeknek a készülékeknek az ára szerintem ma még irreálisan magas. Egy átlag rádió 25-150 ezer forintba kerül, amiért nyilván nem tolonganak a vevők, hiszen számítógépre telepítve egy kis méretű alkalmazást ugyanazt elérhetjük, mintha drága készüléket vennénk.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Váci köz tér: füstölögtünk a vonaton a füst miatt

A jövő hosszabb távon is az internetes világé. Minél többet hallgatunk a világhálón rádiót, nézünk tévét, filmeket, olvasunk megbízható online lapokat, annál jobban függetleníthetjük magunkat a manipulált hírvilágtól. Igaz, ennek veszélyei is vannak, mert a netes álhírek percek alatt körbejárhatják a világot és ezeknek akár véres következményei is lehetnek. Az internet ellenőrzése híján a fogyasztó önbecsülése és felelőssége dönti el, ki mit fogad be és mit nem.

Lehet, hogy a Class FM nem bírja sokáig, hiszen a távozó Balázséktól eltekintve csaknem ugyanolyan stábbal és módon készítik most is a műsorokat, mint amikor még mindez az éterbe kisugározva történt. Ennek nyilván költségei vannak, és ahogy hallom, reklám nem igen akad. De ha a Radio Tunes adóit “lapozgatom”, ott sincs reklám, mégis évekig működik egy-egy internetes csatorna. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!