Váci Köz-tér: Így jártam a Class FM-mel!

[avatar user=”foszerk54″ size=”150″ align=”left” /]VÁCI NAPLÓ/Váci Köz-tér (Furucz Zoltán) ♥ Érdekes kísérletbe kezdett a Class FM, amelyet nemrég a médiahatóság egy elegánsnak nem nagyon nevezhető húzással kiebrudalt az éterből. Az ország egyik legnépszerűbb adója, amely nem utolsó sorban Sebestyén Balázséknak köszönhette első helyét a hallgatottsági listákon, még megpróbálkozott egy utolsó lehetőséggel: a Class FM-et jelenleg interneten lehet hallgatni.

Mivel idehaza meglehetősen kicsi a rádiós választék, és ahogy látjuk, a politika is folyton fogódzókat keres annak érdekében, hogy rátelepüljön valamelyik médiára, egyre többen úgy függetlenítik magukat, hogy az internet világában keresnek megoldást.

Ma már asztali gépeken, laptopokon, tableteken és mobiltelefonokon sok ezer rádióállomás közül válogathatunk. Én eredetileg a Radio Tunes appot telepítettem a tabletemre, amely ingyenes változatában vagy két tucat tematikus adót kínál hallgatásra, de pár napja letöltöttem a my Tunes appot is, amelyen viszont rengeteg magyar rádió is található és azon keresztül hallgatom a Class FM-et is. Sőt, vettem pár ezer forintért egy Jamm Classic bluetoothos hangszórót, amely kis méretéhez képest meglepően kiváló hangminőséget produkál, és mivel hordozható, a lakáson belül ott hallgatom a műsorokat, ahol akarom.

Eredetileg egy wifis rádiót szerettem volna venni, mert azon keresztül is foghattam volna az internetes adókat, de ezeknek a készülékeknek az ára szerintem ma még irreálisan magas. Egy átlag rádió 25-150 ezer forintba kerül, amiért nyilván nem tolonganak a vevők, hiszen számítógépre telepítve egy kis méretű alkalmazást ugyanazt elérhetjük, mintha drága készüléket vennénk.

A jövő hosszabb távon is az internetes világé. Minél többet hallgatunk a világhálón rádiót, nézünk tévét, filmeket, olvasunk megbízható online lapokat, annál jobban függetleníthetjük magunkat a manipulált hírvilágtól. Igaz, ennek veszélyei is vannak, mert a netes álhírek percek alatt körbejárhatják a világot és ezeknek akár véres következményei is lehetnek. Az internet ellenőrzése híján a fogyasztó önbecsülése és felelőssége dönti el, ki mit fogad be és mit nem.

Lehet, hogy a Class FM nem bírja sokáig, hiszen a távozó Balázséktól eltekintve csaknem ugyanolyan stábbal és módon készítik most is a műsorokat, mint amikor még mindez az éterbe kisugározva történt. Ennek nyilván költségei vannak, és ahogy hallom, reklám nem igen akad. De ha a Radio Tunes adóit „lapozgatom”, ott sincs reklám, mégis évekig működik egy-egy internetes csatorna. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments