A szénmonoxid veszélyeire figyelmeztet a városháza

VÁCI NAPLÓ/városháza ♥ A szénmonoxid tökéletlen égés során keletkezik. Veszélyét az jelenti, hogy színtelen, szagtalan, a levegőnél könnyebb, nem irritáló gáz, ugyanakkor sokszorta erősebben kötődik a vér hemoglobinjához, mint az oxigén, így megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson.

Emiatt már alacsony koncentrációban is mérgező. Ha a levegőben koncentrációja eléri az egy százalékot, gyakorlatilag másodpercek alatt bekövetkezik az eszméletvesztés, kisebb koncentrációknál ez hosszabb időt vesz igénybe, mivel lassabban csökken a vér oxigénszállító képessége – figyelmeztetnek a szakemberek.

A városháza honlapján közzétett tájékoztató szerint tiszta levegőn egy óra alatt a vérben lekötött szén-monoxidnak mintegy fele távozik. Ez azt is jelenti, hogy ha a mérgezést szenvedő elhagyja a dúsult szénmonoxidtartalmú helyet, enyhülhetnek a tünetek.

A mérgezés ettől még nehezebben ismerhető fel, és a súlyos balesetek gyakran éjszaka történnek, amikor a szénmonoxid hatásának kitettek nem változtatnak helyet.

A szénmonoxid mérgezések a leggyakrabban a cirkóberendezés meghibásodása, a rossz állapotú, korszerűtlen kémény miatt következik be. Bajt okozhat a kipufogógáz felhalmozódása zárt térben (általában a garázs), hermetikusan záródó nyílászárók között üzemeltetett fűtőkészülék, amely
belső levegőt használ.

A mérgezést kiváltó lehetséges leggyakoribb források: kémény, kályha, kandalló, gázsütő, gázszárító, gázkazán, gáz vízmelegítő, zárt térben használt barbecue-, vagy grillsütő. Autó, illetve általánosan bármely zárt térben működtetett belsőégésű motor.

A szénmonoxid a mindennapi életben leggyakrabban úgy képződik, hogy a fűtőberendezésben nem tökéletesen ég el a tüzelőanyag. Ha az égéstermékek elvezetése nem megfelelő, a szénmonoxid a lakásba juthat és felgyűlhet. A legtöbb szénmonoxid baleset télen történik, és minden télen történnek balesetek. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments