Közösség is kovácsolódik a hangversenysikerek nyomán

VÁCI NAPLÓ/kultúra  A váci Vox Humana Énekkar 2016-os évének utolsó megmérettetése négy hangverseny a Zeneakadémián. A 2015-ös Klasszikus Karácsony – amely a Művészetek Palotájában Budapesten került megrendezésre – folytatásaként idén a Klasszik Rádió a Zeneakadémia nagytermében rendezte meg a négy hangversenyből álló karácsonyi hangversenysorozatot.

December 17-én és 22.-én délutáni és esti koncerteken csendültek fel a karácsonyi ünnepkörhöz köthető klasszikus dallamok az Ódudai Danubia Zenekar (Hámori Máté) és a Vox Humana Énekkar (Sándor Bence), valamint a Magyar Nemzeti Balett művészeinek tolmácsolásában.

A programban Mozart, Corelli, Csajkovszkij, Bach, Faure, Handel és Mendelssohn műveit követőn ismert karácsonyi dallamokat hallhatott a közönség Ott Rezső átiratában, mint a Silent night és a Let it snow! A négy teltházas hangversenyt körülbelül 3500 néző hallgatta végig, akik tapsviharral köszönték meg az előadóknak a minden bizonnyal felejthetetlen karácsonyi hangulatot.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  „Isten maga az élet és ti a kórházakban ezt az életet szolgáljátok” - 20 éves a Váci Egyházmegye Kórházlelkészi és Lelkigondozói Szolgálata

Sándor Bence, a kórus vezetője elmondta, hogy hatalmas öröm és megtiszteltetés személy szerint neki és a kórusnak egyaránt, hogy a Danubia Szimfonikus Zenekar ismét a Vox Humana Énekkart kérte fel a karácsonyi hangversenysorozat közreműködőjének. Ez ugyanis arról tanúskodik, hogy a váci kórus képes azt a színvonalat nyújtani, amely méltó a Zeneakadémia nagyterméhez.

Egy ilyen helyszínen nagyon keveseknek nyílik lehetősége színpadra állni, mondhatni, hogy csak az ország legjobbjainak.

– Büszke vagyok arra, hogy a Vox Humana Énekkar vállalja ezeket a hangversenyeket, amelyek sok időt és energiát igényelnek. Gondoljanak csak bele: a karácsonyi készülődés kellős közepén próbákra járni, beutazni Budapestre és részt venni a koncerteken négy alkalommal, végigkoncentrálni a hangversenyeket, és a maximumot megtenni a hírnév megőrzése érdekében. Ez szerintem óriási teljesítmény. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy ha egy kórusénekes a Zeneakadémia nagyszínpadán, Magyarország egyik legpatinásabb koncerthelyszínén lép fel, ahol olyan kimagasló egyéniségek tanultak és koncerteztek, mint például Bartók Béla és Kodály Zoltán, akkor az megnemesíti az ünnepi készülődést – fogalmazott Sándor Bence.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Gyógyszerészek váci találkozója

A karmester szerint nem lehet libabőr nélkül felállni a Zeneakadémia nagyszínpadára. Fantasztikus érzés a színpadon lenni, végigénekelni a karácsonyi énekeket egy nagyszerű zenekarral, látva a közel 1000 fős közönséget, hallva a vastapsot.

– Úgy érzem, hogy ezek az élmények működtetnek és tartanak össze egy kórust, egy társaságot. Egyre inkább úgy látom, hogy a Vox Humana Énekkar szakmai sikerei és fellépései egy olyan közösséget kovácsoltak Vácon, amely valódi értékeket képvisel és közvetít. A kórus már nem csupán énekkar, hanem közösség is, ahol az éneklés szeretete mellett igen fontos szerepe van a közös célnak és a személyes emberi kapcsolatoknak, vagyis a közösségnek is.

A váci Vox Humana Énekkar szeretné megköszönni Vác városának a támogatását, amely lehetővé teszi a kórus működését és tovább fejlődését.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Második gyermekvédelmi kerekasztal beszélgetés Vácon - Egyházi és civil szervezetek találkozásai a helyi gyermekvédelemmel

A 2016-os év utolsó hangversenye után a váci Vox Humana Énekkar és karnagya, Sándor Bence boldog Karácsonyt kíván minden vácinak és közönségének, egyúttal reméli, hogy minél több alkalommal találkoznak közönségükkel a hangversenytermekben a jövőben is. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments