Rekordok a földeken, a megye a középmezőnyben

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Kiváló évet zár a mezőgazdaság, huszonegy százalékkal nőtt a teljesítménye a harmadik. negyedéves adatok szerint, s így az ágazat a gazdaság erősödésének egyik motorja – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az idei évet értékelve.Ebben a Pest megyei, köztük a váci és környékbeli gazdáknak is nagy szerepe volt.

Az Európai Unió legnagyobb napraforgó termelője lett Magyarország ebben az évben, a mintegy 3 tonna hektáronkénti termésátlag egyúttal világrekord. Pest megyében 34 ezer 697 hektáron vetettek ez évben napraforgót a gazdák, amely területről mintegy 104 ezer ezer tonna termést takarítottak be, beállítva a 3000 kg/ha rekord termésátlagot.

Országos viszonylatban a minden idők legnagyobb napraforgótermését eredményező rekord évben, Pest megye ezzel a termésmennyiséggel és termésátlaggal megyei összehasonlításban az elismerést érdemlő „középmezőnybe” ugrott.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

Az őszi búza hektáronkénti hozama elérte 4,8 tonnát. Így összesen 224 ezer tonna termést takarítanak be őszi búzából, 47 ezer hektárról.

Az idei 9 millió tonna kukorica hazánkban a második legjobb a történelemben. A kukorica betakarításának végeztével megállapítható, hogy a térség gazdái 49 ezer 42 hektárt vetettek, a termésátlag 7903 kg/ha, a jelenleg betakarított mennyiség 387 ezer 524 ezer tonna, s ezzel a megyei rangsort tekintve a „középmezőny” élén helyezkedik el Pest megye.

A repce vetésterülete Pest megyében 12 ezer hektár, melyen 2762 kg hektáronkénti termésátlaggal összesen közel 33 ezer tonna repcét takarítottak be.

Pest megye burgonya vetésterülete idén 1431 hektár volt. Országos összehasonlításban csupán Csongrád megyében találhatunk ennél több burgonyatermesztő földet. Az idén Pest megyében elért 23 ezer 56 kg/hektáros termésátlag mellett e térségben mintegy 33 ezer tonna burgonyát takarítottak be. Országos viszonylatban a megye ezzel a termésmennyiséggel és termésátlaggal egyaránt élmezőnybe sorolható.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Megosztott Kossuth-díj a Misztrál együttesnek - Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetés Philipp Frigyesnek, Vác volt főépítészének

A cukorrépa vetésterülete 381 hektár volt, amelyről 68 ezer 842 kg/ha termésátlag mellett mintegy 26 ezer 230 ezer tonna cukorrépát takarítottak be. A cukorrépa vonatkozásában a termésátlag országos szinten az élmezőnybe tartozik. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments