Sorban álltam dedikálásra várva a püspöki könyvbemutatón

VÁCI NAPLÓ/kultúra (Ketykó István) ♥ Beer Miklós püspök Örömöt hozzak, hol gond tanyázik című új interjúkötetét december13-án Vácott, a Credo-házban Bánhidy Vajk történész, az Esztergomi Ferences Gimnázium tanára mutatta be a zsúfolásig megtelt teremben.

Elsőként Sátori Lászlóné, a Credo-ház kulturális szervezője köszöntötte a megjelenteket, Beer Miklóst, Réti József újságírót, szerkesztőt, a könyv kiadóját, Bánhidy Vajk történészt és az idei Fraknói Vilmos-díjjal kitüntetett Pálos Frigyes plébánost prépostot, művészettörténészt, a Váci Egyházmegyei Kincstár és Gyűjtemény igazgatóját.

Először egy kis muzsikával felidézték a püspök gyermekkorát. Ábrányiné Borbély Nóra zongoratanárnő két tanítványa, Csővári Katona Flóra és Seregi Henrietta zongoráztak egy-egy szép dalt, sőt egy négykezest is előadtak, amit a jelenlévők nagy tapsa követett.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A sorstársközösség ereje pótolhatatlan – Interjú az eltérő fejlődésű gyermekek szüleinek indított csoportról

Ezt követően Bánhidy Vajk történész egy beszélgetésre invitálta Beer Miklóst új könyvéről, melynek szövegét Réti József jegyezte le 2016 március és augusztus között a váci püspöki palotában. Bánhidy Vajk megkérdezte a püspöktől, hogyan készült az új könyv cím- és hátlapjának fotója, ugyanis a borítón a püspök atya egy kenuban lapátol a Dunán Kismarosnál szemből fotózva, a könyv hátoldalán pedig hátulról fotózva.

A két felvételt Ungi Dániel készítette, de még kisebb fotón látható a püspök első interjúkötetének – Szeressek ott, ahol gyűlölnek – címlapfotója is. Beer Miklós sokat mesélt gyermekkoráról, édesanyjáról, az eltelt ötven évről, ugyanis 1966-ban szentelték áldozó pappá.

Közben a püspök két ismerőse egy-egy meglepetéssel szolgált Beer Miklósnak: Jakabné Kovács Márta hegedűn J.S Bach C-moll Allemande Partita című szerzeményét adta elő, utána Keszthelyi Mária Schumann: Dúdoló dalocska, valamint a Világ megváltója című ősi székely himnuszt énekelte el hatalmas tapsot kiváltva.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Vácon fogják képezni a térség elektromosautó-szerelőit

A könyvbemutató után Beer Miklós derekasan állta a sarat, a dedikálásra várók, akik szép lassan az asztalához sorakoztak a kezükben egy, avagy több kötettel, hosszú sorban várakoztak

(E sorok írója – a fotózása mellett – a sor legvégén szerette volna püspök atyával dedikáltatni a váci Lyra Könyvesházban már előre megvásárolt új kötetet, de mivel vonathoz voltam kötve és láttam, hogy az egyik hölgy kezében vagy 8-10 példányt is szorongatott, ezért megkértem őt, hogy megelőzhessem őt, s ő igen kedvesen előre is engedett, sőt a könyvbemutatón fotózó Cservenák Péter profi fotóst is megkértem, hogy a saját Sony kis digitális fényképezőgépemmel készítsen pár felvételt, amikor nekem dedikálja új könyvét Beer Miklós püspök atya. Ezúttal is köszönöm Cservenák Péter egykori vasutas kollégám, barátom kedvességét. Jelentem: a fotók igen jól sikerültek rólam és a püspök atyáról.) ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments