Szobrot állítanak a városépítő Migazzi püspöknek (hang)

migazzi-szobor-sajttaj-700VÁCI NAPLÓ/a város ♥ Nem sok váci lehet, aki a Migazzi név hallatán ne vágná rá azonnal: ő építtette a dómot. De nem csak ezt a monumentális épületet, hiszen az ő nevéhez fűződik sok más között a városháza és a püspöki palota is – hívta fel a figyelmet Bartos Ferenc, városunk rendszerváltás utáni első polgármestere, a Migazzi Alapítvány kuratóriumának elnöke azon a sajtótájékoztatón, amelyen bemutatták annak a szobornak a tervét, amelyet a Konstantin téren szeretnének felállítani.

A keddi sajtótájékoztatón Beer Miklós püspök személyes élményeit felelevenítve arról beszélt, hogy pár évvel ezelőtt felkereste Olaszországban a Migazzi családot.

– Régi adósságunk, hogy Migazzi püspöknek szobrot állítsunk – mondta Beer Miklós. – 2003-ban sajnos elmulasztottuk méltóan megünnepelni Migazzi halálának kétszázadik évfordulóját és egy kicsit elfeledkeztünk két esztendővel ezelőtt születésének háromszázadik évfordulójáról is.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Karitász gyerektábor résztvevőit fogadta a püspök

Beer Miklós váci szolgálatának kezdetén megkereste őt a Migazzi család és meghívták a püspököt Olaszországba. Most azonban, hogy a szoborállítás már erős támogatást kapott, felkereste a családot és Migazzi szülővárosát, Trentót. Beer Miklós a találkozás alkalmával meghívta a leszármazottak képviselőit a szobor avatására – amelyre várhatóan a 2017-es Váci Világi Vigalom keretében kerül sor -, csakúgy, mint a bécsi bíboros-érseket, Christoph Schönbornt, mivel Migazzi bécsi érsek is volt.


Fördős Attila
polgármester is méltatta Migazzi életútját. Kiemelte, hogy bár számos helyen szolgált, a Vácott eltöltött évei alatt gyakorlatilag letette egy barokk város alapjait.

– Korábban már volt egy terv, hogy állítsunk egy Migazzi-szobrot, de a pályázatot követő tárgyalások során kiderült, hogy ezzel kapcsolatban nem történt egyeztetés az egyházzal. Ezért a pályázatot visszavontuk, de számomra azóta is az egyik legfontosabb feladat, hogy ez a terv végre beteljesedjen.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Karitász gyerektábor résztvevőit fogadta a püspök

Fördős Attila köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a pályázat szervezésében, a beérkezett öt pályamű elbírálásában, a győztes, Raffay Dávid kiválasztásában.


Beer Miklós püspök elmondta: sajnos még nem áll rendelkezésre elegendő pénz, ezért gyűjtést szerveznek. Ehhez csatlakozva Fördős Attila bejelentette: a jövő évi városi költségvetés tervezésénél javaslatot tesz, hogy a szobor megvilágításához, illetve a terület burkolásához az önkormányzat adjon anyagi támogatást. Szó lehet téglajegyek kibocsátásáról, és a gyűjtés más csatornáinak beindításáról, mert összesen mintegy 13 millió forintra lenne szükség a szobor felállításához. Ennek csaknem fele már ígéretek formájában rendelkezésre áll, de számítanak a váciak támogatására is.

Fördős Attila elmondta: a már elkészült szobortervet a következő hetekben, hónapokban több helyen is kiállítják, hogy mindenki megismerhesse.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  A Karitász gyerektábor résztvevőit fogadta a püspök

Bartos Ferenc végül megjegyezte: egy olyan ügyről van szó, amely mellé odaállhat minden váci polgár hitre, nemre, politikai elkötelezettségre való tekintet nélkül.

Aki támogatni szeretné a szobor felállítását, a következő címre, bankszámlaszámra utalhat, vagy fizethet be pénzt:

Migazzi Alapítvány, 2600 Vác, Migazzi tér 1., Raiffeisen Bank 12026001-00108667-00100005 ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments