Bajban a denevérek! Ne bántsa őket, csak fáznak!

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ Az extrém hideg miatt drasztikusan megszaporodott az emberi segítségre szoruló denevérek száma. A fagyos időben repülésre képtelenné váló állatok a földre zuhanva percek alatt elpusztulhatnak. Az állatmentők szerkesztőségünket is arra kérték, közleményük nyilvánosságra hozásával segítsünk.

„Napok óta folyamatosan csörög a telefonunk, az ország minden pontjáról érkeznek hívások bajba jutott kis denevérek miatt. Csak az elmúlt 24 órában több mint 150 ilyen bejelentés érkezett hozzánk. Többségében segíteni szeretnének a kisemlősökön, de érkezett olyan hívás is, ahol a telefonáló szomszédja sajnos eltaposta a védett állatokat” – foglalta össze a rendkívüli helyzetet Lehoczky Krisztián, a Mályi Természetvédelmi Egyesület elnöke és a Madármentő Állomás mályi vezetője.

Elsősorban lépcsőházakban, panelépületek környékén találkozhatunk denevérekkel. A hideg időjárás miatt bizonyos esetekben a telelőrések és telelőhelyek áthűlhetnek, a denevérek pedig utolsó tartalékukat felélve próbálnak menekülni a hideg elől. A téli álmukból ébredő állatok mostanra már részben felélték az elraktározott energiatartalékukat, az ébredéssel pedig további energiát vesztenek – s mivel nem marad erejük repülni, leeshetnek a földre.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Húsvéti ünnepi közlekedési rend

Aki földre hullott denevért talál, könnyen megmentheti az életét!

1. Szerezzen egy jól zárható kartondobozt, amire fúrjon apró szellőzőréseket!
2. Kesztyűvel fogja meg a denevért és tegye bele a dobozba! Ha fél tőle, akkor kartonpapírral nyúljon alá és így tegye a dobozba!
3. A dobozt vigye fagymentes, meleg helyre!
4. Hívja fel ezt a telefonszámot: 06-30/689-2727, segítünk! Az, akinek nincs pénz a telefonján, csörgesse meg a számot, a madármentő állomás visszahívja!

Bővebb leírás a denevérek mentéséről itt olvasható. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments