Erős szél és kemény fagy lesz Vácott és környékén

VÁCI NAPLÓ/régió ♥ Hidegfront éri el a Kárpát-medencét, ami mögött több fokkal hidegebb levegő érkezik térségünkbe. Ez alapvetően határozza meg a hétvége időjárását Vácott is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat friss közleményéből.

A kemény fagy már tegnap megérkezett, a városban és környékén 5-8 centis hó borítja a tájat. Szerencsére a főbb utakon azonnal megkezdték a takarítást, így ma már száraz felületen haladhat a forgalom.

Pénteken délkeleten, valamint a Nyugat-Dunántúlon sok lesz a felhő, másutt többnyire derült, napos idő várható. A délnyugati vidékeken eshet nem számottevő mennyiségű hó.Az északi szélből a Dunántúl középső területein több helyen fordulhat elő 90 km/h feletti széllökés (a Balatonnál továbbra is lehetnek 100 km/h-t meghaladó lökések).

Az északkeleti országrészben helyenként 90 km/h felett is alakulhat a legerősebb széllökések értéke. Leginkább Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a hóval borított tájakon a szél hordhatja a havat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -7, -15 fok között alakul, az Északi-középhegység völgyeiben lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet -4, -11 fok között valószínű, az Észak-Alföldön lesz a leghidegebb.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  40 éves zebegényi Hajózástörténeti Múzeum – Egész napos színes program az évfordulón

Szombatra megváltozik az időjárás, többnyire napos idő lesz, a Tiszántúlon és az Alpokalján lehetnek felhősebb körzetek. Keleten egy-egy helyen kisebb havazás előfordulhat (lepel – 1 cm friss hóval).  Az északi, északkeleti szél a középső területek kivételével megerősödik, a Bakonyban és a Zemplén környékén viharossá fokozódik (40-70 km/h). A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -12, 17 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon -20, -22 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet -5, -12 fok között valószínű.

Vasárnap még folytatódhat a napsütés, az előrejelzés szerint a középső országrészben kevés lesz a felhő, de a Tiszántúlon és a Nyugat-Dunántúlon erősebben felhős időszakok is lesznek, az Alpokalján lesz a legzártabb a felhőzet. A Nyugat-Dunántúlon és a keleti határszélen fordulhat elő havazás, a friss hóréteg vastagsága lepel -3 cm között alakul.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK  Kiszáradt egy gyerek Csóványos térségében

Az északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé megerősödik, a legerősebb széllökések a Bakonyban, a Kisalföldön és az Észak-Alföldön lesznek (40-50 km/h), ami ezeken a helyeken hófúvásokat eredményezhet.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -15, 20 fok között alakul, de a hóval borított, illetve szélvédett tájakon -22, -24 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon -2, -5, másutt -5, -10 fok között valószínű. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments