Nem jó a nyers húst megmosni, bacikat terjeszthetsz

VÁCI NAPLÓ/nagyvilág ♥ A sütés-főzés első lépéseként legtöbben a csap alá tartják az elkészítésre váró, nyers húst, hogy lemossák róla a szennyeződéseket és baktériumokat. Emiatt azonban még komoly betegségeket is kockáztathatunk.

A legtöbb, interneten is fellelhető recept első lépésként az elkészítésre váró hús alapos megmosását javasolja. Ilyen módon a hús felszínéről eltávolíthatjuk a rajta lévő szennyeződéseket és baktériumokat, hogy azon higiénikusan kerüljenek a sütőbe, fazékba.

A szakértők véleménye szerint azonban itt követjük el az első hibát: a húst ugyanis nem kell, sőt, nem is szabad megmosni elkészítés előtt, csak rosszat teszünk vele saját magunknak – hívja fel a figyelmet az Index.

Az amerikai mezőgazdasági hivatal (United States Department of Agriculture) és táplálkozástudományi akadémia (Academy of Nutrition and Dietetics) egyaránt nem javasolja a nyers hús megmosását elkészítés előtt, legyen szó akár szárnyasról, disznóról vagy vadhúsról. Így ugyanis csupán a baktériumok egy részétől szabadulhatunk meg, több belőlük sokkal jobban ragaszkodik a húshoz (és/vagy nem is annak a felszínén lakik), hogy szimpla mosással el lehessen távolítani.

Ezektől azonban nem kell tartanunk, hiszen sütés-főzés közben mindenképpen elpusztulnak, amint a hús belső hőmérséklete 60-62 fok fölé emelkedik.

Annál több gondot okozhatnak ugyanakkor a mosogatóban és a konyhapulton maradt baktériumok, melyeknek ideális életkörülményeket biztosít a nedves közeg. Ezek a mosogatóból a tányérokra, onnan pedig más olyan élelmiszerre is átkerülhetnek, amelyeket sütés-főzés nélkül fogyasztunk, emiatt a szervezetünkbe jutva betegségeket idézhetnek elő.

Hasonló javaslatot tesz a két intézet a tojás kapcsán is, melyet sokan megmosnak, mielőtt betennék azt a hűtőszekrénybe. Így azonban megrongáljuk a tojáshéjon levő természetes (vagy a feldolgozási folyamat végén levő mosásnál odakerült mesterséges) védelmi réteget, ami kinn tartja a baktériumokat.

Az sem teljesen közismert, hogy a tojást nem kötelező hűtőben tartani, inkább csak megszokásból tesszük azt be a többi élelmiszer mellé. Ez nem gond, hiszen hűtve a tojás is sokkal tovább eláll, mint szobahőmérsékleten. ♦

Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments