Raoul Wallenberg-díjjal tüntették ki Beer Miklóst

VÁCI NAPLÓ/a város (magyarkurir.hu) ♥ Raoul Wallenberg-díjat vehetett át mások mellett Beer Miklós váci megyéspüspök január 17-én a Holokauszt Emlékközpontban. A kitüntetéssel azok tevékenységét ismerik el, akik a zsidók tízezreit megmentő svéd diplomatához méltó példát mutatnak humanizmusból – írja a Magyar Kurír.

Raoul Wallenberg próféta volt abban a korban, amelyben élt, és próféta ma is – fogalmazott köszöntő beszédében Langerné Victor Katalin, az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára. A politikus szerint gyűlöletből nem lehet építkezni, ezért fontos, hogy évről évre az embermentőre emlékezve ünnepeljük a jelenkor hőseit, akik „békeidőben mutatják meg, nem lankadhat a lelkiismeret”.

Raoul Wallenberg a humánum világszerte ismert lovagja – fogalmazott Szita Szabolcs, a Holokauszt Emlékközpont igazgatója. Szita Szabolcs úgy véli, a svéd diplomata emlékével együtt munkatársai emlékét is őrizni kell, azokét a fiatalokét és idősekét, akik vállalták azt, hogy embereket mentve az életüket kockáztatják az utcán, pedig nekik még diplomáciai mentességük sem volt.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Koszorúzással, beszéddel és interjúkkal emlékeznek Vácon a Trianonra

Ezt követően átadták a Raoul Wallenberg-díjakat, amellyel a Raoul Wallenberg Egyesület, a Raoul Wallenberg Alapítvány és az Emmi díjazza azokat, akik tetteikkel, életútjukkal mutatnak példát humanizmusból.

Elismerést vehetett át Beer Miklós váci megyéspüspök, akit az elesettek érdekében végzett missziói szolgálata, elkötelezettsége, egyházújító tevékenysége és teljes életműve tett érdemessé erre. 2014-ben körlevelet adott ki, melyben hangsúlyozta az egyház felelősségét a cigány emberek sorsának javításában. „A cigányság nem maga kereste a nyomorúságát, de saját erejéből nem is tud abból kiemelkedni” – írta a körlevélben a püspök. Beer Miklós nemcsak szavakban, de tettekben is sorsközösséget vállal az elesettekkel: számos segítő program kezdeményezője, legutóbb a „Karolj fel egy családot!” program felhívása fűződik a nevéhez – hangzott el a méltatásban.

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Mától megszűnt a veszélyhelyzeti fogorvosi ügyeleti rendszer a városban

Beer Miklós a díjat megköszönve elmondta, hogy katolikus püspökként annak a Jézus Krisztusnak az evangéliumát képviseli, aki maga választotta ki, hogy gyermekként hova születik. A születés nem lehet előjog, de nem is lehet hátrány – tette hozzá a főpásztor.

Raoul Wallenbergnél szinte nem is lehet keresztényebb példakép, hiszen egész életét adta oda másokért – mondta el a Magyar Kurírnak Beer Miklós. – „Nem számolgatott és nem latolgatott, azt hiszem, ott akkor ő mindent odaadott.” Angelo Rotta szentszéki nagykövet, Wallenberg kortársa is hasonló módon mindent megtett a zsidókért – fűzte hozzá a főpásztor –, hogy mégsem él ennek emléke élénken a köztudatban, annak valószínűleg az lehet az oka, hogy ő nem erőszakos halállal halt meg. ♦

OLVASÁSRA AJÁNLJUK
Két meccsre fogadott egy váci tippmixes, nyert is több mint négymilliót

NAPLÓ+ előfizetés!
Oszd meg, hogy mások is tudjanak róla!
feliratkozás
visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments